Recent Posts

Ljajić i Šarović: BiH i Srbija otvaraju zajedničko predstavništvo u Istanbulu

sarovic_ljajic_anadolija_mainSARAJEVO-  Ljajić i Šarović, BiH i Srbija otvaraju zajedničko predstavništvo u Istanbulu. Dvije države potpisale sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a otvaranje predstavništva u Istanbulu planirano za septembar.

Bosna i Hercegovina i Srbija otvorit će zajedničko predstavništvo u Istanbulu, najavio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa Mirkom Šarovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

vijestSlika_2015-10-20-12-29-12Ministri su razgovarali i o tome kako bi poboljšali ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i zajednički nastupili na trećim tržištima. Stoga je predloženo pokretanje nekoliko zajedničkih turističkih projekata.

“Ocijenjujemo da bi ekonomska saradnja dvije zemlje, koja je uspješna, mogla biti još uspješnija. Sadašnji obim robne razmene od milijardu i 500 miliona eura može biti veći i mislim da će ova godina u tom pogledu biti rekordna u oba smjera. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode i robe, vrlo važan spoljnotrgovinski partner. Ukupno na četvrtom mijestu poslije Italije, Njemačke i Rusije i želimo da ovu saradnju razvijamo. U tom pogledu smo potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima“, kazao je Ljajić.

foto_vest__1451393706Naglašava da se “iz toga razvila ideja da razviju trilateralu sa BiH”. U septembru će, kaže Ljajić, vjerojatno otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

“Nama se otvara mogućnost, po sporazumu koji imamo sa Turskom, da koristimo sva njihova predstavništva, njih oko 15 širom svjeta. To je šansa za naše privrednike da otvaraju nova tržišta. Predložili smo i neke zajedničke projekte iz oblasti turizma. U planu je biciklistička tura Beograd- Sarajevo- maxresdefault (41)Dubrovnik. Želimo da izgradimo kompletan projekat i prikupimo dokumentaciju kako bi konkurisali kod Evropske unije i koristeći ta sredstva napravimo nešto što bi bilo od velikog značaja za sve zemlje kroz koje bi ta biciklistička tura prolazila“, rekao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji želja da se u BiH i Srbiju privuče što veći broj kineskih turista, kojih godišnje u svijetu imao oko 100 miliona.

“Želimo da se borimo za dio tog kolača. Došli smo na ideju da izradimo projekat i ponudimo ka kineskim tour- operaterima pod nazivom “Putevima Valtera”. Njime bi omogućili da kineskim turistima da posjećuju lokacije u BiH i Srbiji gdje se snimao film “Valter brani Sarajevo”. Moraćemo što više ovakvih projekata da koncipiramo kako bi se što radimo imalo konkretan smisao, a to je što bolja ekonomska saradnja, što veća trgovinska razmena i što bolji rezultati naših kompanija na trećim tržištima“, istakao je Ljajić.

Valter_kineski-644x250Šarović je kazao da je veoma važno riješiti određene probleme prilikom trgovinske razmjene između dvije zemlje, na čemu on i Ljajić intenzivno rade.

“Osnovna tema naših razgovora bila je ekonomska saradnja između naše dvije zemlje. Konstatovali smo da je spoljnotrgovinski bilans dvije zemlje u uzlaznoj liniji, što pokazuju rezultati za 2015. i prve mjesece 2016. godine. Iskoristili smo priliku da razgovaramo o nekoliko pitanja necarinskih barijera sa kojima se suočavaju privrednici iz BiH prilikom razmjene sa kompanijama iz susjedne Srbije. Spomenuo bih dva ključna primjera, to je pitanje izvoza proizvoda Mitala iz Zenice i suočavanja sa novom uredbom Vlade Srbije koje se odnosi na proizvode ove kompanije”, kazao je Šarović.

sastanak_turskaTu su, naveo je Šarović, i problemi privrednika koji prerađuju bijelo meso prilikom izvoza u Srbiju.

“Tu postoje neke barijere, posebno kada se radi o laboratorijskim nalazima na salmonelu, jer Srbija nije uskladila svoje propise sa evropskim, a BiH jeste. I zbog toga dolazi do problema o tome smo i ranije razgovarali i napravili određene pomake. Usaglasili smo se da je neophodno da napravimo dodatne napore kako bi i ovo pitanje uredili u skladu sa našim ranijim protokolom o priznavanju laboratorijskih nalaza jedne i druge strane što smo učinili 2013. godine“, kazao je Šarović.

saric_ljajic_bih_srbija_predstavnistvo_istanbul_aa1

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net