Recent Posts

Drama i lažna uzbuna

??????????????????????????????????????????????????????????????????

Drama i lažna uzbuna na letu El Al iz NjujorkaMediji širom planete javili su da su švajcarski borbeni avioni poletjeli na znak uzbune da se u avionu na letu od Njujorka do Tel Aviva nalazi bomba.

Putnički avon sa oznakom “LI002” bio je na granici Švajcarske i Francuske kada su stigli švajcarski borbeni avioni. Kada je avion napustio švajcarski vazdušni prostor, borbene letjelice vratile su se u svoje baze, a putnički avion je nastavio na letu po planu.

Avion bi trebalo da sleti u Tel Aviv u 12.37 sati po lokalnom vremenu, prenosi “Raša tudej”.

El_Al_Boeing_737-800_4X-EKC_AMS_2012-10-7-630x344Kako je prenijela aviokompanija, u letjelici nije pronađena eskplozivna naprava.

Dva švajcarska borbena aviona poslata su da prate izraelski avion na letu Njujork- Tel Aviv jer je aviokompanija primila anonimnu dojavu da se u letjelici nalazi bomba.

Pošto su brzo reagovali probili su i zvučni zid, tako da su se čula dva jaka praska na sjeveru švajcarskog kantona Šafhauzen.

El Al, izraelska aviokompanija poznata je po strogim mjerama bezbjednosti zbog stalne prijetnje od terorističkih napada.

478917-tel-avivŠvajcarski avioni su nastojali da uspostave vizualni kontakt sa pilotom aviona izraelske kompanije El Al tipa boing 747 dok je letio nad Švajcarskom, rekao je portparol Skajgajda Vladi Barosa nemačkoj agenciji DPA.

Avion na letu LY002 letio je iznad švajcarsko- francuske granice kada su švajcarski borbeni avioni alarmirani. Kada je letelica izašla iz švajcarskog vazdušnog prostora, avioni F-28s su se vratili u svoje baze.

Avion je nastavio dalje svojim putem ka aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu gdje je bezbjedno sletio nešto pre 13 sati po lokalnom vremenu.

Potom su i lovci Vojske Srbije MiG- 29, dežurne jedinice bazirane na aerodromu Batajnica, presreli su jutros oko 10.30 časova putnički avion izraelske avio- kompanije El Al.

article-2573089-1C097F5600000578-250_634x387Kako je potvrđeno, avion je praćem cijelom teritorijom Srbije od ulazne do izlazne tačke. U pitanju je boing 747-400 registarske oznake 4X-ELD koji je kao let LY2 od jutros takođe digao na uzbunu ratna vazduhoplovstva Švajcarske i Hrvatske.

Kako su javili svjetski mediji, vojni avion F- 18 presreo je pomenuti džambo džet iznad Švajcarske zbog dojave o mogućoj pretnji bombom u letjelici. Ruta aviona na letu je poslije Švajcarske vodila i preko Hrvatske iznad čije teritorije je letjelica takođe preventivno presretnuta kako je za Tango Six potvrdilo i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske:

Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21, po naredbi nadležne NATO komande u Španiji, izvršili su presretanje izraelskog aviona koji je ušao u hrvatski vazdušni prostor. Riječ je o izraelskom boingu 747, koji je bio na letu iz SAD prema Izraelu, za koji je dobijena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.

564890a3e3eb1.image

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net