Recent Posts

PIŠI UZEIRE

 

13501979_616055161887410_7683673888723092986_n

PIŠI UZEIRE!

– Haj, Uzeire, srknider tu kahvu i idi nešto napiši, haj’ da narod ne čeka.
– Šta ti je ženo, neću na pos’o, ne mereš više ni kahve s mirom popit’.
– Haj Bog ti dao svako dobro, zamolila me Mehaginca, ustane na rani Sabah, voli uz kahvu pročitat’, a kad ne pročita, kaže, k’o da je nisam ni popila. Magbula hanuma veli, nimal’ mi ne legne ona kahva bez Uzejrovih priča.
– Mog’o sam i ‘nako kazat’, eto hin tu prekobašče, stoput’ su sve ovo čule.
Moj mi Šefko jenom veli:
– Uzeire, ja na poslu, iziš’o na pauzu i haj reko’ da vidim s telefona šta Uzeir piše. Pročitah onu priču, k’o da i nisam, nit’ ja znam šta sam pročit’o, nit’ šta si ti hotijo rijet’. Tek kad dođo’ kući, pristavih kahvu, pročitah je jopet, i sjede mi, moj Uzeire, k’o budali šamar.
Nejse.
Nešto kontam, svakom od nas, Bog je dao neki dar i ko ga prepozna i drži ga se, taj će daleko dogurat’, a najviše je onijeh koji vide taj dar, ali hoće nešto drugo, nešto što neko radi puno bolje, jer ima dara za to. A mahala, k’o mahala, svašta će ti oprostit’ i halalit’, samo neće ako imaš kak’og dara, a da to nije gonjanje hlopte, pjevanje il’ marisana.
Hamo, naš komšija, tek kad je oš’o iz mahale, post’o je slikar, pa onaj Admir postade glumac, a naša Hanka iz Sumbuluše, babo joj nije dao pjevat’ pa bi se ona sakri na čardačić i potaj vakat bi pjevaj. Tek kad je o’šla iz mahale postade pjevačica.
Priča mi Omer od Rogatice, u njihovom selu bio jedan i, umio plaho zapjevat’, a babo ga posl’o u Saraj’vo da izuči zanat pa da zajedno prave ljudima kuće, a ovaj ti učio zanat i pjev’o po kafanama,više pjevo neg učio, ko kad je umio. Nikad mu babo halalio nije što nije posto majstor i domaćin neg’ se ufatio šejtanluka i od tog živi, nije ti šala. Znao je doć’ maksuz u Saraj’vo kad bi čuo da mu sin negdje pjeva, neđi bi ga u kafani da ga vodi kući, a ljudi ga nisu dali pa bi postavi nekog na vratima i ha bi ga taj ugledaj, namah bi dovikni: “Eto babe!” Mali bi se brže bolje skloni dok babo ne ode, pa bi opet nastavi pjevat’.
Jel to onaj, moj Omere?
Jašta je, Uzeire, ja koji će bit.
Sve nešto kontam, kad bi’ i ja oš’o iz mahale, morebit’ bi i od mene nešto bilo pod stare dane, ko zna.
Haj’ ti ostavi mahalu, moj brate. More bit’ i moreš, al’ mahala tebe neće i ne mere nikad. Mog’o bi’ ti ‘vako vazit’ i nabrajat’ do Aliđuna, ali nejmam kad, moram pohitit’, čeka me Mehaginca, Magbula, a bome i moje ahbabice i ahbababi iz vasc’jelog Dunjaluka.
Haj Alahimanet, Bog vam dao selamet.

Autor: Uzeir Hadžibeg

UZEIRE 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net