Recent Posts

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u svoju završnicu

mehmed1-111 (1)Tilburg, Netherlands–  Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u svoju završnicu. Već su poznata tri učesnika polufinala: Portugal, Vels i Njemačka. Večeras ćemo vidjeti hoće li Islanđani pobrkati račune domaćinu Prvenstva, Francuzima.

Do sada se sve uklapalo u moju neku viziju fudbala i fudbasle igre, osim Portugala. Pitam se, zašto Portugal? Zar je moguće da ćemo imati drugu Grčku (po stilu igre) u finalu. Ne mogu da zamislim koja bi blamaža bila za fudbal i koja antifudbalska propaganda da Portugal sa ovim načinom igre osvoji Prvenstvo. Do polufinala su stigli nakon pet utakmica i pet remija u regularnom roku utakmice. Taj njihov stil ige; prljavo, podlo, pokvareno, nemaštovito… sve je samo ne ono zbog čeka treba gledati fudbal. Priželjkivao sam da ne prođu grupnu fazu, pa da izgube od Hrvata, bodrio Poljake… Ali eto… Što bi rekao naš narod, ne primi mi se dova. Valja mi ih gledati sad do kraja. Eh, kad bi ih Velšani oderali.
icelandosminafinalaA ti Velšani opet koji nikog poznatog osim Bejla nemaju napraviše pravu malu senzaciju. Senzaciju ali samo naizgled. U kvalifikacijama za ovaj Euro bili su u istoj kvalifikacionoj grupi sa Bosnom i Hercegovinom. Osvojili su prvo mjesto, ispred drugoplasiranih Belgijanaca koji su sve do preksinoć važili za jednog od favorita ovog takmičenja. A preksinoć ih isprašiše Velšani sa 3-1. Ako je bilo suditi po imenima igrača i imena klubova u kojima igraju reprezentativci Belgije i Velsa, Belgija je bila u velikoj prednosti. I ovaj put, na moju radost, pobijedi kolektiv.
61146019-euro-2016Sinoć, kao po običaju, navijah za Nijemce. Ne zato što ne volim Italijane. Naprotiv, samo zato što na svakom turnirskom takmičenju Nijemci iz utakmice u utakmicu ulaze sve jači i jači i nikad ih se ne smije potcijeniti. Iako su znatno oslabljeni u svim linijama, sa nekim već isluženim igračima (Gomez i Švajnštajger) pomrsiše račune Azurima i poslaše ih kući prije vremena. O njima kao kolektivu ne treba ništa posebno govoriti. Kod njih je to decenijama normalno.
og-defaultItalijani su mi čak bili i jedno od prijatnijih iznenađenja ovog prvenstva jer se nisu zabarikadirali pred šesnaestercom, već su igrali fudbal i pružili nekoliko dobrih partija kojim se nema šta prigovoriti. Šteta samo što je raspored bio takav da se malo prerano susreli sa Nijemcima. Jer, po mnogima bilo je to finale prije finala.
Večeras u 21,00 susrešće se domaćin, reprezentacija Francuske sa senzacijom kvalifikacija i cijelog Eura Islandom. Jasnu ulogu favorita ima Francuska, ali ni Island više nije iznenađenje. Za mene to više nisu još od trećeg septembra prošle godine kad su u Amsterdamu u Ajax Areni pobijedili domaćina Holandiju sa 1-0 u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. A pobijedili su ih prije toga i na Islandu i to 2-0 (što je tad i bilo iznenađenje). Kad bi umjesto Islanda pritivnik Francuzima bila holandija, vjerujem da bi mnogi promijenili mišljenje.

The new jersey of the German national soccer team for the Euro 2016 European Football Championship is pictured in Berlin, Germany, November 9, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke Picture Supplied by Action Images

Pratim po internetu i čudim se koja neinformisanost je oko Islanđana. Kao podatak navodi se da su Islanđani sve samo ne fudbaleri što je jako pogrešno. Ne treba zaboraviti da njihovi igrači igraju profesionalni fudbal u klubovima kao što su: Nant, Augzburg, Kajzerslautern, Rapid, Udineze, Kardif, Svonsi, Bazel, Čarlton, Ćezena, Malme, Krasnodar, Geteborg…

Istina je da Islanđana ima svega 323 hiljade stanovnika ali su u fudbalu daleko odmakli. Dodjoh do podatka da koji me frapira. Imaju 640 visokokvalifikovanih trenera od kojih više od 70% ima UEFA Pro licencu a 23% UEFA ”A” licencu. Dakle na 500 stanovnika jedan UEFA licencirani trener.
france-mapSlušam i gledam na TV rasprave tipa:”Gdje igraju fudbal kad su na islandu samo vulkani i gejziri, nigdje stadiona, nigdje poljane”? Infrastruktura je u stvari izvanredna. Pored svake škole imaju mini fudbalski teren, natkriven i sa podnim grijanjem, a pored toga imaju još 11 natkrivenih fudbalskih terena (naravno sa podnim grijanjem) od kojih su 7 veličine normalnih fudbalskih polja, i 4 manja, ali znatno veća od rukometnih terena.
Večeras sam za Islanđane, jer niti imaju neke zvijezde, niti se valjaju po terenu niti igraju podlo i prljavo kao Portugalci, nisu ni arogantni ali imaju visoko izgrađenu svijest o sebi i o jačini kolektiva. Skontali su da njihovi protivnici nisu nikakvi nadljudi i nadfudbaleri i da imaju samo po dvije ruke i dvije noge baš kao i oni.
Ekskluzivno za portal ibalkan.net iz Tilburg, Netherlands: piše Muhamed Omerović
2011_UEFA_Europa_League_Final_-_Opening_ceremony
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net