Recent Posts

Jeftiniji roming

14301787745724a9b37a3d6139028494_w640SARAJEVO, BEOGRAD- – Cijene usluga rominga za građane BiH, Srbije, Crne Gore, i Makedonije od danas su dodatno snižene, izjavio je ministar tgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Niže cijene rominga u četiri zemlje regiona rezultat su primene druge faze sporazuma koji je Ljajić sa resornim ministrima Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije potpisao u septembru 2014. godine.

Ljajić je u izjavi za medije precizirao da, u skladu sa potpisanim sporazumom, od danas odlazni pozivi u romingu za pomenute četiri zemlje koštaju 0,24 evra po minutu, umjesto dosadašnjih 0,29 eura, dok minut dolaznog poziva košta 0,07 eura umesto dosadašnjih 0,08 evra.j

Cijena pojedinačne SMS poruke je 0,08 eura umjesto dosadašnjih 0,09 eura, rekao je Ljajić, dok je, kako je dodao, najviše pojeftinilo korišćenje interneta, jer jedan megabajt sada košta 0,45 eura umjesto dojučerašnjih 0,70 eura.

ljajic-tanjug“Cijene korišćenja rominga u četiri zemlje regiona od danas su u prosjeku niže za oko 20 posto. I to nije kraj snižavanju, pošto nas od 1. jula naredne godine čekaju još niže cene rominga u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji”, zaključio je Ljajić.

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima od danas će biti znatno jeftinije u cijeloj EU, što je poslednje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roming u okviru evropskog bloka 15. juna naredne godine.

telefon-mobilni_660x330Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od subote 30. aprila, dodavaće se, za korišćenje mobilnog telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 eura po minuti za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan megabajt potrošenih internet podataka, prenela je Hina.

Hrvatska agencija dodaje da to znači da će cijene rominga u EU za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za potrošene internet podatke na jednu trećinu sadašnje cijene.

_86344881_dygae54g“Sada smo nadomak ukidanja troškova rominga 2017. godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri više neće moći da usporavaju, ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primer za sprečavanje sajber napada.

Prema dogovoru između evropskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roming potpuno se ukidaju u cijeloj Uniji, što znači da će građani moći da koriste svoje mobilne uređaje bilo gde u EU po istoj cijeni koju plaćaju kod kuće.

Hina navodi da to pak ne znači da će moći stalno da se koristi strani broj kako bi se smanjili troškovi. Na primer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

telefon (2)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net