Recent Posts

Brod “Lady Leyla” s 11.000 tona pomoći isplovio za Gazu

Freedom_Flotilla_050710ISTANBUL– — Brod pod imenom “Lady Leyla”, koji prevozi 11.000 tona humanitarne pomoći, u predhodnog dana je isplovio iz međunarodne luke u Mersinu u Turskoj i zaputio se prema Gazi gdje će pomoć biti dostavljena tamošnjim stanovnicima koji žive u vrlo teškim uvjetima.

Dogovor o normalizaciji odnosa Turske i Izraela, postignute tokom ove sedmice, dogovorena je i dostava 11.000 tona humanitarne pomoći u Gazu.

Ministar razvoja Turske Lutfi Elvan je tokom svečanog ispraćaja humanitarnog broda kazao da je ovo lijep primjer solidarisanja s palestinskim narodom.

26ed1643-df1b-4e4d-9fd1-a5e3f1d357b0“Nakon normalizacije donosa s Izraelom otvoren je i put za dostavu humanitarne pomoći za Gazu. Na ovom brodu se ne nalazi samo humanitarna pomoć nego i vaše dobročinstvo i vaša radost i sreća. Brod pod imenom ‘Lady Leyla’ nije samo humanitarni brod nego i odraz dobročinstva našeg naroda”, rekao je Elvan.

Naglasio je da su dijalog i razgovor osnova za jačanje odnosa među ljudima u svijetu.

“Niko nema koristi od tenzija. Zato je bitno graditi mostove saradnje. I dalje ćemo razgovarati i pokušati da djelujemo u ime najviših humanih motiva”, istakao je Elvan.

Ambasador Palestine u Ankari Faed Mustafa je izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom slanja humanitarne pomoći u Gazu.

CmBXof2WEAE8y-U“Turski narod je uvijek bio uz palestinski narod. Naš narod je prošao kroz veoma teške trenutke i još uvijek prolazi. Turska nam je davala i veliku podršku na putu formiranja države Palestine”, kazao je Mustafa.

Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze je prikupljena u organizaciji turskih humanitarnih organizacija AFAD i Kizilay.

Pomoć za stanovnike Gaze sadrži temeljne namirnice poput brašna, riže, ulja, a pripremljeni su također i bajramski paketići za palestinske mališane.

350193-01-08Humanitarna pomoć će brodom biti dostavljena do izraelskog grada Ašdod odakle će biti transportovana do Gaze.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajjip Erdogan je ranije izjavio da će se nakon obnavljanja odnosa s Izraelom u Gazu moći dostavljati osnovne životne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i izgradnja stambenih jedinica.

Delegacije Turske i Izraela su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane. Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmaru 31. maja 2010. godine.

000_nic462975

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net