Recent Posts

Putin ukinuo sankcije na turističke ture i čarter letove za Tursku

1467209013232ISTANBUL,MOSKVA– — Putin ukinuo sankcije na turističe ture i čarter letova za Tursku. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se ukidaju sankcije koje se odnose na prodaju turističkih tura i čarter letova za Tursku.

Prema navodima Kremlja, Putin je odobrio odluku kojim se, između ostalog, ukidaju dosadašnje sankcije koje se odnose na prodaju turističkih tura i čarter letova za Tursku s kojom je nedavno obnovila odnose.

Podsjetimo, Turska i Rusija su ove sedmica obnovili odnose koji su bili narušeni nakon novembra 2015. godine.

Odnosi Turske i Rusije ozbiljno su narušeni nakon što su turski borbeni avioni 24. novembra 2015. godine presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

turska-ljetovanjePutin je potom naredio sankcije na prehrembane proizvode, kraj bezviznog režima i pozvao ruske turiste da ne ljetuju u Turskoj.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, sastali su se danas u Sočiju, prvi put poslije obnavljanja odnosa između dvije zemlje, prenijele su ruske agencije.

“Nadamo se da će ovaj sastanak doprineti normalizaciji odnosa sa Turskom”, rekao je Lavrov novinarima na početku sastanka.

Sa druge strane, Čavušoglu je naveo da su predsjednici dveju zemalja, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, telefonom vodili “konstruktivan” razgovor i naložili da se preduzmu sve mjere u cilju normalizacije i daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

125941_src-1Putin i Erdogan razgovarali su u srijedu telefonom prvi put poslije zahlađenja odnosa zbog obaranja ruskog vojnog aviona na granici Sirije i Turske, i dogovorili sastanak Lavrova i Čavušoglua u Sočiju.

Razgovor dvojice predsednika uslijedio je nakon Erdoganovog pisma izvinjenja Putinu zbog obaranja aviona i pogibije ruskog pilota.

Putin je potom naložio ukidanje zabrane prodaje turističkih aranžmana za Tursku ruskim operaterima i pripremu dokumenata o obnovi trgovinskih odnosa s Ankarom.

Prvi susret Lavrova i Čavušoglua poslije obnove odnosa Rusije i Turske…

1447772213_putin-erdogan

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net