Recent Posts

MİRIŠE HALVA

HALVA

MİRIŠE HALVA

Oprosti mi Kreatore svijetova al’ ponekad stvarno pomislim da su me zamijenili u porodilištu.
Maloprije sjedim i gledam kako mati pravi halvu,bez i jednog jedinog tona. Ništa se ne čuje,samo miriše na sve strane.
Kad sam bila mala (a i ja sam nekda bila mala) za mene najbolju halvu je pravila kona Hašema. Ma ona mi je bila nešto potaman,pa sam počesto bila i bezobrazna (danas ništa rjeđe) i pitala je kad će opet praviti i obavezno da me zovne.
Kad sam rodila svog Kerima,u Minhenu 1995 godine, došla mi teta Esma na babine i donijela pun oval halve, mirisne,sve jednake i posute orasima. Pa hajd’ ne zgriješi i ne zanemari da sam teški dijabetičar pa ne probaj. Pa može još jedna,pa još ću ovu sve do ”ja dobre halve,da nas je bogdom manje”.
Eto sam, kažu oni koji su probali moje kulinarske čarolije, vrsna kuharica al’ ovo što sam maloprije gledala sama umjetnost bez zvuka. Samo miriše.
Prečista šerpa tiho spuštena na šporet,pa masnoća, pa brašno i bogda griza. Agda za zalit se već skuhala i to nečujno. Gledam je kako pomiriše kuhaču sa kojom će miješati halvu (a tom se kuhačom inače miješa samo i isključivo halva) jer nemoj da se desi da je neko bez njenog znanja istu koristio za šta drugo.
I ne bi malo, več je reda na tanjir,a na tanjiru ukrasni papir sa šlingama, pa kad se ohladi još bogda oraha …i gotovo, bez glasa.

A ja ? Ma napravim i ja al’ vazda nešta ispuštam zvukove za koje na ovoj tastaturi slova nema. Nešta stružem šerpom po plati, nešta cičim da mi ne ”preleti”
Sve znam al’ halvu ipak prepuštam onim tihim,smirenim, veličanstvenim ženama koje joj znaju mjeru a i same imaju mjeru za sve i u svemu.
Tihim.
Za razliku od mene koja imam dane kad nisam u stanju ni gledati tiho a kamol’ šta drugo.
Ma mora da su me zamijenili u porodilištu…

Ekskluzivno za portal ibalkan.net Piše: Erna Dervišić

MİRIŠE HALVA

http://ibalkan.net

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net