Recent Posts

Krvavi trag sa “Ataturka” vodi u Beč i Austriju

Part-PAR-Par8260224-1-1-0 (1)BEČ, ISTANBUL–  — Krvavi trag sa “Ataturka” vodi u Beč i Austriju. Iza terorističkog napada na aerodrom u Istanbulu mogao bi da bude jedan Čečen koji ima status azilanta u Austriji, piše bečka štampa.

Kako prenose navode austriske štampe u Istanbulu da je riječ je o Ahmedu Čatajevu koji je 2003. došao u Austriju gdje je dobio azil.

Devet godina kasnije, on je pošao u džihad u Siriju, a sada je osumnjičen da stoji iza napada na istanbulski aerodrom Ataturk, tvrdi bečki dnevnik “Prese”.

“Turske vlasti su nas već kontaktirale”, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl- Hajnc Grundbek.

11735948655775ff067fe2d483029104_v4_bigČatajev, otac četvoro dece, poznat je austrijskoj policiji, koja ga u svojoj bazi podataka vodi kao “stranog ratnika”, odnosno lice koje se priključilo oružanoj borbi islamskih ekstremista u Siriji.

Inače više od polovine “stranih boraca”, koji su u Siriju otišli su u Beč i iz Austrije i poreklom su iz Čečenije.

Čatajev poslednji put viđen u pograničnom regionu između Sirije i Turske, navodi “Prese”.

Njegovo ime se i ranije pominjalo u turskim medijima, kao organizator krvavog napada u Ankari oktobra prošle godine.

20160701074049_376916Sada se njegovo ime ponovo pojavilo kao organizatora terorističkog napada na aerodrom u Istanbulu.

Turski mediji tvrde da je teroristička grupa oko Čatajeva 25. maja ušla na tursku teritoriju, i da su njeni pripadnici iznajmili stanove, u kojima su planirali napad.

Čatajev se krajem 90- tih borio na strani čečenskih pobunjenika, a 2000. je ranjen i dospio u ruke ruskih snaga.

Kasnije je uspio da pobjegne u Austriju, a prilikom postupka za dobijanje azila, on je navodio da je bio izložen zlostavljanju.

591519_070104c1_fPojedini turski mediji ga nazivaju “jednorukim Čečenom”, pošto je u ratu izgubio ruku.

Na na aerodrom Ataturk u Istanbulu u terorističkom napadu ubijene su 42 osobe, a gotovo 250 ranjeno.

Turska policija je privela jutros 11 stranaca osumnjičenih da su pripadnici ćelije takozvane Islamske države u Istanbulu i da su bili povezani sa bombašima samoubica koji su izveli napad na glavnom istanbulskom aerodromu Ataturk.

To je objavio turskim listovima  da su hapšenja obavljena jutros u zoru, a da je akciju izvela antiteroristička jedinica policije u kvartu Bašakšehir u evropskom delu Istanbula.

080256

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net