Recent Posts

Mostar uz Stari most u znaku solidarnosti sa narodom Turske

slika (4)MOSTAR– Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama zastave Republike Turske, u znak solidarnosti s narodom prijateljske zemlje, koja je pogođena brutalnim terorističkim napadima.

Mostarce, zajedno s cijelim svijetom, sablaznio je posljednji teroristički napad u Međunarodnoj zračnoj luci u Istanbulu, te se građani Mostara okupljeni u staroj gradskoj jezgri glasno pitaju: “Kad će prestati brutalni napadi terorizma koji pogađaju Republiku Tursku?”

Iz Centra za mir i multietničku suradnju Mostar koji kreirao slanje poruke iz Mostara ističu kako je osvjetljavanje UNESCO-ovog nadaleko poznatog spomenika, najmanje što su građani Mostara mogli u ovome trenutku učiniti, a to jeste poslati poruku solidarnosti narodu prijateljske zemlje Turske.

5772e425c46188fe308b45b8Republika Turska je prva zemlja donator za obnovu Mostara i nadaleko poznatog Starog mosta. Stoga je Centar za mir i multietničku suradnju Mostar prošle godine posthumno uručio visoko priznanje “Mostar peace connection” bivšem predsjedniku Republike Turske Sulejmanu Demirelu za njegov doprinos izgradnji Mostara i Starog mosta.

Podsjećamo, u napadu u Istanbulu je, prema posljednjim informacijama Ureda guvernera Istanbula, poginula najmanje 42 osoba, a 180 povrijeđenih još se nalazi u bolnici.

turska (1)Bilans nastradalih u samoubilačkom napadu na aerodrom “Ataturk” u Istanbulu porastao je na 43, od kojih su 19 stranci, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

U taj broj ne računaju se bombaši samoubice, rekao je Efkan Ala i dodao da je poznata nacionalnost i identitet jednog od njih.

Neimenovani turski zvaničnik ranije je rekao da su trojica bombaša samoubica koji su se digli u vazduh na istanbulskom aerodromu državljni Rusije, Uzbekistana i Kirgizije.

Turski ministar Ala je dodao da je 13 osoba, od kojih četiri stranca, privedeno u okviru istrage o napadu.  Turska policija uhapsila 16 ljudi, među kojima i troje stranaca koji se dovode u vezu s bombaškim napadom.

Trojica bombaša samoubojica koji su u zračnoj luci u Istanbulu ubili 43 osobe bili su iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana, objavio je dužnosnik Turske vlade.

150615133.11_xl

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net