Recent Posts

Gazi prije Bajrama dostaviti hranu, odjeću, obuću…

Turska_Erdogan_AAISTANBUL– Predsjednik Republike Turske Redžep Tajjip Erdogan je u obraćanju tokom iftara sa zanatlijama i građanima u predsjedničkoj palati u Ankari kazao da je Turska napravila važne korake kako bi otklonila negativnosti koje su postojale u odnosima s Rusijom.

“S Rusijom smo imali krizu u vezi s obaranjem aviona. Načinili smo potrebne korake kako bi uklonili ove negativnosti. Vjerujem da će dogovor, koji smo postigli pismom koje sam poslao u vezi s ponovnim razvojem odnosa s Rusijom, biti koristan za obje zemlje. Pismom upućenom Putinu izrazio sam žaljenje koje osjećamo zbog događaja koji se desio te ga podsjetio na mogućnosti regionalne saradnje u mnogim oblastima u kojima možemo zajedno učestvovati. Vjerujem da ćemo ostaviti iza sebe postojeću situaciju koja je štetna za obje zemlje te brzo normalizovati naše odnose”, rekao je Erdogan.

gazzede-bayram-sabahi_7656231-7280_854x480Erdogan se tokom večerašnjeg obraćanja dotakao i dogovora o normalizaciji odnosa između Turske i Izraela koji su bili zategnuti od 2010. godine.

‘Ove korake smo poduzeli pošto sam se juče(u nedjelju) čuo sa cijenjenim Abbasom, a u petak sa Halitom Mešalom. Oni su pozitivno procijenili ovu situaciju tako da smo mi nastavili istim putem.” rekao je Erdogan.

“Posredstvom Turske u Gazi će se moći dostavljati osnovne životne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i izgradnja stambenih jedinica. Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine, težine 14 hiljada tona. To će brodom biti transportovano iz Mersina prema Gazi”, kazao je Erdogan.

2706-1yardim“Mi do sada nismo prihvatili ništa što bi povrijedilo prava Palestinaca ili duše šehida sa Mavi Marmare” rekao je Erdogan i dodao da će se ubrzano činiti koraci ka poboljšanju stanja Palestinaca u Gazi koji pate već dugi niz godina.

Delegacije Turske i Izraela jučer su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane.

Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmaru 31. maja 2010. godine.

gazzeye-11-bin-tonluk-gida-yardimi-yola-cikiyor-27.06.2016-23.15.01

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net