Recent Posts

Rječnik podjela i nasrtaj na manjine u Crnoj Gori

Skupstina CG rtcgPodgorica– 

Oni su od Ministarstva nauke zatražili da zabrane stavljanje u bilo koju vrstu prometa izdanja Rječnik. S druge strane, iz CANU-a je saopšteno da Savjet za izradu Rječnik preuzima punu odgovornost za stručnu i naučnu utemeljenost projekta, kao i za sve eventualne nedorečenosti.

MUSTAFIĆ-BSCGNajprije je reagovao poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj, koji je u znak protesta ovog rječnika odlučio da bojkotuje sjednice crnogorskog parlamenta, zbog ophođenja u Rječniku prema Albancima.

Đeljošaj je negodovao zbog termina “albanizacija” i “albanizirati”. Termin “albanizacija“ u Rječnik je objašnjen kao nametanje albanskog jezika, kulture i običaja drugim narodima.

Suljo Mustafić, poslanik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Crne Gore, ocjenjuje da se u Rječniku na najgrublji mogući način vrijeđaju prvenstveno pripadnici islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a onda i pripadnici bošnjačkog i albanskog naroda.

20130705090016_199255Najnovije kapitalno dijelo Crnogorske akademije nauka i umetnosti– CANU „Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika” prije nego što je stiglo do knjižara, biblioteka i čitalaca, našlo se na žestokom udaru Islamske zajednice i poslanika albanskih partija. Najviše su ih uvredile odrednice reči agarjani i albanizacija.

Bošnjaci u Crnoj Gori tvrde da ih neke odrednice vređaju, a kao primer navode da se riječ „agarjani” u „Rječniku” opisuje kao –„musliman, nevjernik, bezbožnik, Turčin”. Ono preko čega Albanci kažu da neće preći je „loše pojašnjen termin albanizacija koji je opisan u `Rječnik` kao nametanje albanskog jezika, kulture i običaja drugim narodima”.

Šta još smeta Albancima i Muslimanima u „Rječniku” su sporne, kako se čulo u javnosti, i riječi: bambrek – zadrigli ljepotan, avizan– pametan, vazdan – cio dan, valutak– obli kamen, velji– veliki, viganj– galama, pot – znoj, soldat– vojnik, influenca – grip, fadžola– pasulj, korota– žalost, špital– bolnica, škatula– kutija, dugotrpna, dugočekalica– usjedelica..

996645ca15a14ff78382263fb072fd8aIslamska zajednica u Crnoj Gori je u jučerašnjem otvorenom pismu predsednicima države Crne Gore, Skupštine i Vlade – Filipu Vujanoviću, Darku Pajoviću i Milu Đukanoviću, zatražila da se hitno povuče „Rječnik” jer „obiluje govorom mržnji na vijerskoj i nacionalnoj osnovi prema njihovim pripadnicima”.

U pismu Vujanoviću, Pajoviću i Đukanoviću, Islamska zajednica– IZ navodi da u „Rječnik” „tendenciozno vređanje vijerskih i nacionalnih ojsećanja nije samo etničko, već prije svega pravno pitanje”.

„Zloupotrebom nauke i slobode izjašnjavanja reakcionarni autori “Rječnik” žele ovijekovječiti namjerne i proizvoljne uvrede čime zadiru u prava drugih, zajamčena nacionalnim i međunarodnim pravom. Muslimanima je negativnim publicitetom koji je “Rječnik izazvao”, već nanijeta šteta”. Na kraju saopštenja reisa Rifata Fejzića i članova Mešihata IZ saopšteno je: „Ukoliko se Rječnik što prije ne povuče iz upotrebe šteta će biti višestruka i nepredvidiva”.

Nik Djeljosaj rtcgMada „Rječnik” još nije ugledao svijetlost dana– u vezi sa njim bilo je samo izjava u javnosti i saopštenja, a u znak neslaganja sa jednim dijelom njegovog sadržaja, nedavno je poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj, ispred ulaza u salu parlamenta, pocijepao nekoliko stranica, a zatim ih iseckao skalpelom i aparatom za reciklažu koji je donio. Pritom nije objasnio na koji način je došao do primerka.

„Njegov sadržaj je neprihvatljiv za nas. Nikada nismo rekli da ćemo nešto da spalimo, jer to nije način našeg političkog delovanja”, rekao je prilikom obračuna sa „Rječnikom” Đeljošaj, naglasivši da je to učinio „u ime albanskog naroda”. On najavljuje i podnošenje krivične prijave protiv autora rečnika, zahtevajući da se zabrani jer „vređa Albance i druge na nacionalnoj i verskoj osnovi”.

reg-reisJoš se niko iz vrha države nije oglasio povodom albansko- bošnjačke reciklaže rečnika, dok je CANU Đeljošajev postupak ocijenio kao „necivilizacijski čin”, izražavajući protest predsjedniku Skupštine Crne Gore što je dozvolio da se „unizi dostojanstvo najznačajnije zakonodavne institucije Crne Gore”.

„Nadamo se da će poslanik Đeljošaj upoznati crnogorsku javnost, a naročito svoje kolege u Skupštini Crne Gore, i sa “Platformom za rešenje albanskog nacionalnog pitanja” Akademije nauka Albanije (Tirana, 1998) i da će, kao građanin Crne Gore, prema njoj postupiti na adekvatan način”, poručili su iz CANU.

 deo-recikliranog-recnika

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net