Recent Posts

Evropo zbogom iz Londona

144818ISTANBUL– Evropo “zbogom” iz Londona. Evropski zvaničnici ne kriju razočaranje odlukom Britanaca da napuste Uniju, ali su jedinstveni u poruci da će EU opstati. Evropo ili Britansko „zbogom“ došlo je poslije dugih pregovora Brisela i Londona o „specijalnom statusu“ te zemlje u Uniji.
 
U najavljenom redefinisanju odnosa, poruke iz Brisela mogu se čitati kao nedvosmisleno prijateljske, ali mnogo čvršće nego do sada.
 
Iskreno dijeluje žaljenje evropskih zvaničnika na odluku Britanaca. U njihovim porukama se, međutim, nazire i doza revolta, iako niko ne dovodi u pitanje dobre odnose s Velikom Britanijom i u budućnosti.
 
eurozone12_amigosEvropo “zbogom” je najupečatljivija izjava svakako je ona njemačke kancelarke Angele Merkel, da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja udarac Uniji i njenom ujedinjenju. Govoreći o tome da to ne značj kraj Unije, Merkelova je podsjetila na osnovne vrijednosti ujedinjena:
 
“Nikad, a naročito danas, ne smijemo zaboraviti da je ideja ujedinjenja bila ideja mira”. Činjenica je da je od formiranja Unije nastao najduži period mira na tom dijelu kontinenta.
 
f445e190-5693-4473-8d66-b25bae47a16b-2060x1465Na to je podsjetila i Merkelova, riječima da Njemačka ima posebnu odgovornost da očuva trajni mir i da „ujedinjavanje mora biti uspješno”.
 
“Žao nam je zbog ove odluke, ali je poštujemo. Unija 27 država članica će se održati. Mi smo vezani historijom, geografijom, interesima i razvijaćemo saradnju u ovom smjeru. Zajedno ćemo ići ka svom cilju koji je generisanje rasta, povećanje napretka i obezbjeđivanje sigurnog i bezbjednog okruženja za naše građane.”
 
Jasno je već iz prvih reagovanja evropskih zvaničnika da će Brisel nastaviti prijateljske odnose s Londonom, ali se može čitati i da će Brisel u tim odnosima od sada imati mnogo čvršći i jedinstven stav.

Whitechapel High Street. One of the most multicultural areas in London.

U zajedničkom saopštenju Junker, Šulc, Tusk i Rut poručuju da sada očekuju da Vlada Velike Britanije sprovede odluku britanskog naroda u najkraćem roku jer bi svako odlaganje moglo da produži nesigurnost.

 
„Brisel je spreman da pokrene pregovore u vezi s terminima i uslovima povlačenja iz EU“, navode zvaničnici iz Brisela.
 
S druge strane, od Britanije se očekuje da formuliše svoje predloge uz naznaku da će se ubuduće biti tretirani kao treća zemlja.
IMG_2502“Svaki budući sporazum potpisan s Britanijom, kao trećom zemljom, moraće da održava interese obadvije strane”, navodi se u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika.
 
I poruka Merkelove u tom smislu je črvsta, a glasi da će Velika Britanija ostati u okvirima evropskih institucija s „izvjesnim brojem obaveza“.
 
Šta će to konkretno znači i do kada će Britanija imati obaveze prema Uniji raspravljaće se u utorak na vanrednom zasjedanju Evropskog parlamenta, u kom od ukupno 751 poslanika, Velika Britanija trenutno ima 73 (gotovo 10 odsto).
562164Britanija se najteže odricala pojedinih nacionalnih ovlašćenja u korist Unije. Blagi revolt koji može da se nasluti iz izjava evropskih zvaničnika posledica je prije svega velikog napora da se postigne komprimis s Velikom Britanijom radi očuvanja jedinstva.
 
Više članica EU protivilo se usvajanju pojedinih zajedničkih pravila i politike, pa su se, primijera radi, Britanija, Francuska i Holandija protivile zajedničkom, evropskom ustavu.
 
Britanija nikada nije prihvatila Šengenski sporazum. Za putovanje u tu zemlju za građane EU uvijek bio potreban lični dokument, dok su građani neevropskih zemalja, uprkos viznoj liberalizaciji, za Britaniju morali da traže vizu.
 
Ta zemlja je zadržala i nacionalnu valutu, britansku funtu.
 
David_Cameron_London_England_Grossbritannien_Premierminister_Prime_Minister_United_Kingdom_First_Lord_of_the_Treasury_Conservative_Party_Tories_EURO_Finanzkrise_European_UnionTreća tačka po kojoj se Britanija razlikovala od ostalih zemalja članica je otpor prema zajedničkoj socijalnoj politici, a miješanje Brisela u pitanja poput onog koje se tiče izbjeglica smatrali su mješanjem u unutrašnju politiku.
 
Britanija je u svakom slučaju iskoristila svoje demokratsko pravo da se građani izjasne o daljoj budućnosti zemlje, poruka je iz Brisela. Zanimljivo je, međutim, da je većina mladih Britanaca ipak bila za Uniju.
 
Rezultati glasanja u Škotskoj ukazuju na moguće probleme u samoj Britaniji, pošto je čak 62 odsto izašlih Škota glasalo za ostanak u EU. Ovakav rezultat bio je povod za izjave kako bi Škotska trebalo ponovo da odlučuje o nezavisnosti.
 
Nikako nije beznačajno ni to što je većina mladih Britanaca zapravo glasala za ostanak u Uniji, a najglasniji za tu opciju bili su Britanci do 24 godine, od kojih je čak 75 odsto reklo da želi da ostane u Uniji.
london_2423609k
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net