Recent Posts

Erdogan, ko ubija u Siriji tokom ramazana nisu muslimani

862054ISTANBUL– 24. jun 2016. godine, petak– 24. 06. 2016. 11: 29- Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je u četvrtak u obraćanju na iftarskom programu s vodećim turskim intelektualcima u predsjedničkoj palati u Ankari kazao kako su na pogrešnom putu oni koji zloupotrebljavaju vjeru u ime interesa određenih centara moći.

“Neka Bog uputi sve one koji zloupotrebljavaju etničke korijene i vjeru u ime interesa vanjskih sila. Neka im Bog pokaže pravi put”, istakao je Erdogan.

bashar-al-assad-with-putin-4-2015Dodao je kako oni koji ubijaju i izazivaju nasilje u Siriji, čak i tokom mjeseca ramazana, nisu muslimani.

“Oni koji tokom ovih svetih dana prolijevaju krv, ubijaju i ljudski život pretvaraju u pravu tamnicu ne mogu imati ni najmanju vezu s ovim narodom, ovim teritorijem i ovom zemljom. Isto tako, oni koji u Siriji, koja se nalazi u našoj blizini, tokom mjeseca ramazana ubijaju ljude i vrše masakre, ne samo da nisu muslimani nego su neprijatelji cijelog čovječanstva”, kazao je Erdogan.

Na kraju je istakao kako će se u Evropskoj uniji (EU) suočiti s još većim problemima ako i dalje budu podržavali određene terorističke organizacije i vješali njihova obilježja po zidovima svojih institucija.

1451517993744“Ako se odvažiš da na zidove institucija EU-a okačiš krpe terorističkih organizacija suočit ćeš se s još težim danima”, poručio je turski predsjednik.

Dotakao se i odnosa s Evropskom unijom (EU), naglasivši kako u Briselu užurbano razmišljaju šta će se desiti ako Turska otvori vrata izbjeglicama prema Evropi.

“Navodno upozorenje Turskoj je uputio i predsjednik Evropske komisije. Rekao je navodno: ‘Ako Erdogan ne implementira Sporazum o povratu izbjeglica onda će sam morati objasniti turskom narodu zašto Turcima nije data mogućnost da bez viza putuju u Evropu.’ Predsjedniče Komisije, ti očigledno ne poznaješ turski narod. Ovom narodu nije stalo za vize za Evropu. Vama je, ustvari, u ovom momentu, u pravom smislu riječi, stalo do Turske. Razmišljate: ‘Šta ako Turska otvori vrata i ove izbjeglice krenu prema Evropi?! Šta će se desiti s nama”, rekao je Erdogan.

rusya-once-katliam-yapti-sonra-iftira-atti-1456717476Na kraju je istakao da EU ne prihvata Tursku, jer većinu stanovnika te zemlje čine muslimani.

“Hej Evropska unijo, vi nas ne prihvatate zato što većinu naše populacije čine muslimani. Ne možete dokazati da nije tako. A to mi je otvoreno rekao i jedan od bivših ministara vanjskih poslova Francuske. Sa mnom je tada bio i Ahmet Davutoglu. Bio je trilateralni sastanak i rekao nam je taj ministar otvoreno. Rekao je ‘vas neće prihvatiti u Evropsku uniju, uzaludno se trudite’. Upitao sam za razlog, a on je na to odgvorio ‘zato što ste muslimani'”, kazao je turski predsjednik.

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, addresses military chiefs of Balkan nations during their conference, in Istanbul  Wednesday, May 11, 2016. Erdogan said Turkish forces have killed some 3,000 Islamic State militants in Syria and Iraq, insisting that no other country has matched Turkey's efforts against the extremist group. At the same meeting earlier however, the Turkish military chief, put the number of IS militants killed Syria and Iraq at 1,300. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net