Recent Posts

EU pobjedio Bregzit oči upućene prema Angeli Merkel

jean24ISTANBUL, LONDON– 24. jun 2016. godine, petak– 24. 06. 2016. 11: 29- EU pobjedio Bregzit i sve oči su upućene prema Angeli Merkel. Velika Britanija izglasala je izlazak iz Evropske unije nakon 43 godine članstva! U istorijskom referendumu, Bregzit je sa više od milion glasova nadmašio opciju ostanka u EU, čime je ispisana nova stranica u histori Velike Britanije, ali i Evropske unije.
 
Bregzit: Velika Britanija neće odmah izaći iz Evropske unije, jer će morati proći procedure Lisabonskog sporazuma.
 
Ekonomiste ocenjuju danas da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati negativne posledice i na sve ekonomiju i da može uticati na usporavanje privrednog rasta i smanjenje stranih investicija.
 

German Chancellor Angela Merkel (L) accompanies EC President Jean-Claude Juncker (R) back to his car following talks at the chancellery in Berlin on January 14, 2016. / AFP / John MACDOUGALL        (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Svaki veći poremećaj u EU i u zemljama koje su ekonomski partneri Srbije negativno utiče i na srpsku privredu. Može očekivati da će rast privrede nekih od zemalja biti nešto sporiji, ali i da će strane investicije biti manje nego što bi bile da se ovo nije dogodilo.

 
Kremlj se nada da će se odnosi Rusije sa Velikom Britanijom poboljšati nakon što su građani te zemlje glasali za izlazak iz Evropske unije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i istakao da Rusija želi da EU ostane “vodeća ekonomska sila”.
 
Brendan Koks (37), suprug ubijene britanske poslanice Džo Koks napisao je na društvenim mrežama da bi njegova supruga “ostala optimistična i fokusirana” u talasu britanske odluke da napusti Evropsku uniju, prenosi list “San”.
 
6-EU-flag-corbisNjemačka kancelarka Angela Merkel održaće danas hitan sastanak sa liderima svoje stranke i parlamentarnih grupa na kojem će razgovarati o posledicama ishoda referenduma u Velikoj Britaniji, nakon čega će se obratiti javnosti sa saopštenjem.
 
Nakon što je Velika Britanija izglasala napuštanje članstva u Evropskoj uniji, ona mora ispoštovati pocedure koje nalaže Lisabonski sporazum EU-a, tačnije njegov član 50.
 
Procedura nalaže da, nakon utvrđenih rezultata glasanja, premijer države, u ovom slučaju Velike Britanije, javno objavi da ta država izlazi iz članstva EU-a.
 
Međutim, izlazak iz Unije neće se desiti odmah- prvo dolazi period kada Velika Britanija vrši pregovore o svom budućem odnosu s EU-om, a koji je također reguliran Lisabonskim sporazumom.
 
Prema članu 50, procedura počinje davanjem izjave premijera države koja je izglasala izlazak iz EU-a pred Evopskim vijećem.
 
BREXIT-ImageZaključivanje ugovora od strane Unije potom pregovara i zaključuje sporazum s Velikom Britanijom o aranžmanu za povlačenje, uzimajući u obzir budućnost odnosa između dvije strane.
 
Taj sporazum se zaključuje u skladu s dogovorom dvije strane i u skladu s članm 218 (3) Ugovora o funkcioniranju EU-a.
 
U ime Unije sporazum će zaključiti Evropsko vijeće, kvalificiranom većinom, a nakon pribavljanja saglasnosti Evropskog parlamenta.
 
Ugovori koji su potpisani s EU-om u državi koja se povlači prestaju važiti od dana stupanja na snagu sporazuma o povlačenju, ili, ako to nije moguće, dvije godine nakon što Evropsko vijeće, u dogovoru s tom državom, jednoglasno odluči produžiti taj period.
 
Velika Britanija može ponovo zatražiti povratak u članstvo EU.
 
U tom slučaju ona ponovo predaje zahtjev za članstvo, a koji podliježe procedurama iz člana 49. Lisabonskog sporazuma EU-a.
David-Cameron-EU-referendum-670496
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net