Recent Posts

Al-Aksa 250.000 vjernika na džumi

ramadanfriday-aqsa (1)ISTANBUL– 24. jun 2016. godine, petak– 24. 06. 2016. 21: 29- Al- Aksa 250.000 vjernika za vrijeme ramazana. Direktor Vakufske direkcije u Jerusalemu Azzam el-Hatib rekao je da je treći džuma-namaz (molitva muslimana petkom) u mjesecu posta, ramazanu u kompleksu Al-Aksa klanjalo oko 250.000 vjernika.
 
Muškarcima sa Zapadne obale, mlađima od 45 godina prelazak u Jerusalem nije bio dozvoljen, a dozvola je data za samo 300 osoba iz Gaze.
 
NcNNH2XIIUyJSpRewRHG1AKao i prethodnih sedmica, ulazak u grad je praćen visokim sigurnosnim mjerama. Grad je bio pod stalnim nadzorom pripadnika sigurnosnih snaga, a ulice su od ranih jutarnjh sati bile zatvorene za saobraćaj.
 
Mnogobrojni Palestinci, kojima inače nije dozvoljen ulazak u grad, iskoristili su ovu priliku za fotografisanje.
 
Volonteri Palestinskog crvenog polumjeseca bili su zaduženi da pomognu onima koji su po ekstremno visokim temperaturama zraka došli da obave svoju vjersku dužnost.
 
thumbs_b_c_318ed6db8923ceb5f0c9c14304cb624eJedan od onih kojima nije dozvoljen da klanja u  kompleksu Al-Aksa je napustio svoju kuću u zoru kako bi došao do prijelaza Erez, te stigao u Jerusalem. Ali mnogima na vrijeme za molitvu u Al-Aksa džamiji im je molitva prvog petka u ramazanu predstavlja privilegiju za muslimane. Neki od muškaraca su dobio dozvolu, jer je stariji od šezdeset godina.
 
“Veoma sam sretan da idem u Al-Aksa džamiju nakon dugo vremena. Ublažavanje ograničenja je dobro, ali želimo da pristup imaju svi stanovnici Gaze, bez dobnog ograničenja. Želimo biti u mogućnosti da posjetimo Al-Aksu svaki dan, ne samo petkom”, kaže jedan od klanjača.
 
mescid-i-aksa-da-cuma-namazi-6666016_x_5807_oPalestincima sa okupirane Zapadne obale dozvoljeno je da se petkom mole u Al Aksa džamiji. Izuzetak ipak predstavljaju muškarci mlađi od 40 godina, koji još trebaju aplicirati za dozvolu. Žene se ne suočavaju sa dobnim ograničenjem. Deseci hiljada Palestinaca već su predali zahtjeve za dozvole.
 
“Mi kao Palestinci moramo biti u mogućnosti da se krećemo bez dozvole. Provela sam posljednja četiri dana u procesu izdavanja dozvola i to je bilo ponižavajuće. IMG_6200Niko nema pravo da blokira naše svakodnevno kretanje”, kaže Kefah Al Dirabani, Palestinka iz Betlehema
 
Izrael kaže da je to gest dobre volje prema Palestincima za vrijeme ramazana.
 
“Izraelsko ublažavanje ograničenja kretanja za vrijeme ramazana dolazi u vrijeme pojačane napetosti sa Palestincima i zastoja mirovnih pregovora. Iako su sretni da mogu putovati u Jerusalem, većina Palestinaca smatra da njihova vjerska prava na molitvu ne smiju uopće biti ograničavana”.
 
Sloboda kretanja Palestinaca garantirana je međunarodnim pravom, ali Izrael ovo pravo kontinuirano ograničava. Stoga su mnogi Palestinci skeptični.
 
“Cijeli sistem koji povremeno omogućava prelazak više ljudi, ili smanjuje taj broj u drugim prilikama je neprihvatljiv i mora biti ukinut prema međunarodnom pravu”, ističe Mazen Qumsieh, profesor Univerziteta Bir Zeit.
 
Iako ove mjere privremeno olakšavaju ograničenja za neke Palestince, nastavak izraelske okupacije ostaje trajni neriješeni problem.
1_t
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net