Recent Posts

Turska, bliži dogovor s Izraelom

101964Ankara– 23. jun 2016. godine, četvtak– 23. 06. 2016. 07: 49- Turska blizu dogovora sa Izraelom, prekid blokade Gaze. Portparol turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin kaže da je Turska blizu postizanja sporazuma s Izraelom o normalizaciji odnosa dve zemlje. Ministar vanjskih poslova Turske tvrdi da normalizacija tursko- izraelskih odnosa zavisi od Izraela.
Mediji navode da su Izrael i Turska bili tradicionalno bliski saveznici, ali su veze pokidane 2010. kada su izraelski komandosi upali na turski brod koji je prevozio pomoć u Gazu, pri čemu je bilo žrtava.
 
040220141051566753518Mediji prenose da je Kalin izjavio da dvije zemlje “stižu do kraja dugotrajnog procesa”.
 
“Vijerujem da će palestinski narod biti zadovoljan sporazumom, pošto belježimo napredak u vezi sa nestašicom struje i vode u Gazi”, naveo je Kalin u intervjuu za tursku televiziju “HaberTurk”.
 
Normalizacija tursko- izraelskih odnosa zavisi od Izraela, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.
 
“Sporazum bi mogao biti zaključen na idućem sastanku, zavisno od mjera koje će poduzeti Izrael”, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, ne navodeći kada će taj sastanak biti održan.
 
1099998161Mediji vjeruju da će sastanak između dviju zemalja, koje su zahladile odnose 2010. godine, biti održan u nedjelju, 26. juna.
 
Izraelski list Haaretz piše da bi se turski i izraelski dužnosnici trebali sastati u nedjelju u jednoj od evropskih prijestolnica.
 
Šestogodišnji politički spor. Turska će se nastaviti sastajati s predstavnicima palestinske skupine Hamas u pokušaju postizanja trajnog mira u toj regiji, kazao je turski šef diplomatije, dodajući da ti susreti nisu prepreka za normalizaciju odnosa s Izraelom.
Tensions Rise Along Israel-Gaza  BorderDiplomatski odnosi između dvije zemlje nisu prekinuti već spušteni na niži nivo, uz povlačenje ambasadora i zamrzavanje vojne saradnje, 2010. godine, nakon napada izraelskih komandosa na Mavi Marmara, brod s humanitarnom pomoći koji je išao prema Gazi, na kojem je tada ubijeno deset turskih državljana.
 
Brod bio je dio međunarodnog konvoja od šest brodova, čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humantiranu pomoć Gazi.
 
Turska je postavila tri uslova za normalizaciju odnosa: javno izvinjenje, finansijsku odštetu žrtvama i ukidanja blokade Gaze.

Smuggling Tunnels, Rafah, Gaza

Zajedničke vojne vježbe i za Izrael je ključno ograničavanje aktivnosti Hamasa u Izraelu.

 
U skladu sa sporazumom o normalizaciji, Izrael bi dopustio izgradnju bolnice, nove elektrane i tvornice za pitku vodu u Gazi.
 
Turska bi poslala pomoć u Gazu, ali ne direktno, nego preko izraelske luke, piše Hurriyet.
 
Normalizacija bi omogućila obnovu zajedničkih vojnih vježbi, a projekti ulaganja u obranu i energetiku mogli bi ići naprijed, dodaje list.

FILE - In this Monday, May 19, 2014 file photo, Palestinian boats head out to sea during a protest organized by Palestinian activists against the Israeli naval blockade, at the fishermen's port in Gaza City. A deal on ending the monthlong Gaza war could hinge on a seaport for the territory on the Mediterranean coast that is blockaded by Israel and Egypt. (AP Photo/Hatem Moussa, File)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net