Recent Posts

Rogo Zade džamija

džamija

Jedna od najmanjih džamija na svijetu- Džamija Rogo Zade u Sarajevu

“Na ovom svijetu postoji mnogo gradova sa imenom Saraj…ali ovaj bosanski obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih.” Evlija Čelebija

Za mnoge, najljepši grad na svijetu, grad sa bogatom historijom, tradicijom i kulturom. Grad koji ima dušu, i kojem se svi vraćaju. Nisu bez razloga mnogi pisali o Sarajevu i za njega beskompromisno davali sve… Čudan je to grad koji je uvijek spajao različite kulture i civilizacije…

Nastanak Sarajeva veže se za Osmanlije, koje su mu davale svoj pečat puna četiri vijeka. Zbog toga je većina legendi i priča iz starog Sarajeva vezana za život, dešavanja, ljude i građevine iz perioda Osmanske vladavine.

džamija 1

Jedan od najljepših simbola Sarajeva su stare džamije izgrađene upravo u to doba i prkose vremenu već stotinama godina. Ovdje ćemo spomenuti samo neke od njih koje čine dušu ovoga grada.

Sarajevska džamija neobičnog imena Rogo Zade izgrađena je 1660. godine prema natpisu na vratima džamije i njezina sveukupna površina iznosi malo više od  50 m². Ovo je najmanja džamija u regionu i Europi, ali i jedna od najmanjih na svijetu. Izgrađena je ispod sarajevskog naselja Sedrenik, u ulici Rogina 1. Zapravo, džamija je restaurirana 1972. godine, a do tada je njezina površina bila još manja od trenutačne. Kako u sarajevskim obližnjim naseljima Sedrenik i Grlića brdo postoje brojne džamije, džamiju Rogo Zade posjećuje veoma mali broj vjernika i više je svojevrstan simbol grada.

hqdefault

U džamiji je smješteno i turbe (muslimasnko groblje) sa tri mezara. Vjeruje se da su u njima pokopani mađarski muslimani, koji su na ove prostore došli prije 300 godina, bježeći od inkvizicije u tadašnjoj Mađarskoj. Legenda dalje kaže, da se dio mađarskih muslimana naselio u Sarajevo iznad Sumbul mahale i u blizini džamije, koju je izgradio Rogo Zade. Vjeruje se, da su među doseljenicima iz Mađarske bile i tri bogate obitelji, koje su napustile Mađarsku ostavljajući sve svoje za sobom. Legenda kaže, da su neki članovi ovih obitelji pokopani upravo ispred džamije Rogo Zade, gdje im je narod kasnije izgradio turbe.

Uokolo džamije se nalazi i mezarje (muslmansko groblje) s 20tak nišana (spomenika). U jednom od mezara se nalaze i posmrtni ostaci poznatog bošnjačkog povijesničara Sidki Muvekita Hadžihuseinovića, autora čuvenog djela „Tarih-i-Bosna“, napisanog na turskom jeziku, a objavljenog pod naslovom „Povijest Bosne“ 1999. godine u Sarajevu..

izvor – agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net