Recent Posts

BABOV HAK

BABOV HAK

BABOV HAK 1Koračajući uskim puteljkom, pod Haliminim nogama je, od ljetnje žege, šuštala sparušena trava. U krupnim sivozelenim očima, vrelina sunca joj je pržila suzne oči. Na pognutoj glavi, plava gusta kosa, rasuta joj po ramenima, ličila je na rasontan snop tek požnjevenog žita. Dok se lagahnim korakom kroz mezarje polahko promicala, u sebi je svim rahmetlijama učila Fatihu. Pod desnom miškom stezala je tek kupljenu tašnu, a pod lijevom se iz uvijenog zamotuljka odizala vidljiva para. Osluškujući iz trave neprekidnu pjesmu cvrčka, otpjevanu ljetu ili svojoj dragani, Halimu zvuci podsjetiše na dolaske kući i svom domu.
Pogledavši u nove cipele, sjeti se svojih iznošenih tena, u kojima je na tabanima osjećala ubod svakog kamička. Ponekad je u njima stavljala vune da bi ublažila bol i brže koračala. Iako joj je kućica na kraju mahale bila mala, jedina nakrivljena hudžarica, iako je u njoj živjela neimaština, vraćajući se iz škole, Halima joj se radovala, trčala joj i letjela kao na krilima. Svjetla kasabe i raskošne kuće, namirisane bogatstvom, ostajala su daleko iza nje. Čim bi zašla u malo sokače, nastajao je mrak, kao da bi je neko stisnuo oči. A onda iza jedne okuke, sa baterijskom lampom, poput svica u noći, izronila bi joj babova glava.
„ Halima, ne boj se, ja sam. Umori l’ se, rode?“
Radosna što vidi oca, umjesto one lampe što jedva cmili, upalili bi joj se svi reflektori svijeta i obasjali joj srce, koje samo ljubav zna tako osvijetlit.
„ Danas sam u školi dobila dvije petice, babo.“
„ Ačkosum, dijete moje. Allahu fala za tvoj amel, mudros’, za tvoj nam. Eh, šta roditelj više od Allaha da traži kad ima saglam i naoposlen evlad? Mene je sve to d’o, elhamdulillah,“
Držeći lampu sa strane kako bi joj osvijetlio put, otac bi povijenih leđa, krenuo pred njom. Idući za ocem, Halimino srce se stezalo od očaja, bola. Znala je da je posle isključene struje u njihovoj kući bio potpun mrak i da će ponovo pred svijećom morati učit zadaću zajedno sa ostalo šestoro braće i sestara.
Ulazeći preko praga kuće, spotaknuvši se na neku iskrivljenu tendžeru, koja joj se zavrže u pertle tena i koju džilitnu u stranu, Halima koraknu u mutvak. Kako je ona od sve djece bila najstarija, k’o mišići iz zidnih pukotina, ka njoj ciknuše braća i sestre. Obtglivši joj koljena u glas povikaše:
„ Hajde Halka pričaj nam o onom međedu što je med krao iz bukve pčelama. Pričaj, hajde!“
„ Stanite da vam sestra malo predahne, da večera“- karala ih je majka.
Prišavši Halimi, majka bi je uvijek blago milovala po kosi i njoj se taj dodir činio vrjednijim od hiljadu dukata.
„ Evo ti, sine, večeraj opet varenike i hljeba. Daće Bog sutra nešto drugo“- kao da joj se majka iz noći u noć, zbog istog jela pravdala.
„ Daće Bog, hoće, inšallah. Samo, ti, rode, uči. Ne dam ja da mi se ti patiš i radiš u fabriku. Ne dam dok mognem dihat. Bićeš ti gospođa, ista k’o ona što joj ponekad riljam bašču. Aha… Ona je učiteljka i lahke nafake. U čas ode na pos’o, u čas eve je. A mjeseci česti, plata toči k’a rijeka. Jes’, jes’.“
Ležeći u dušeku između bratića i sestrice, koji bi je obgrlili ručicama, čiji zagrljaj joj je bio ljepši od svih brilijantskih ogrlica na svijetu, u mraku im je nazirala bezbrižna lica. Znala je da su legli polugladni, da se u snu smješe medvediću i sa njim se zajedno slade pčelinjim medom.
Imala je i Halima svoj san. U snu je gradila kuću sa četiri sobe, gdje su svi imali mjesta za spavanje. U njenim snovima babu i majci je svega kupovala i oblačila ih u najljepša odijela a na sofru prinosila razne đakonije i napajala ih slatkim šerbetima. Znala je koliko se pate da prehrane devet duša, znala je da je svaki dan neizvjestan hoće li makar hljeba biti za sve. Boljelo ju je kada bi na iznurenoj majci vidjela zakrpljene dimije i očeve pocijepane cipele. Kad bi joj otac došao na roditeljski sastanak u iznošenom i zakrpljenom odijelu, nije ga se stidjela, nego bi mu sva radosna potrčala u zagrljaj. Znala je da je najbolji đak u odeljenju i kad razredni bude čitao njene ocjene, babu će joj se iste sekunde one zakrpe preobraziti u novo novcato odijelo kojim će se pred svim roditeljima ponositi.
„ Za Halimu nemam šta da kažem. To je učenica koja je najbolja u svemu. Ona je učenik generacije. Mi se, kao i vi, svi njome ponosimo. Kad završi Učiteljsku školu, biće to savršen prosvjetni radnik“- govorio bi razredni starešina njenom ocu. Halima je živjela za taj trenutak očeve radosti, one njegove sreće i mira koji ga je dizao u visine iznad svih onih roditelja čija su odijela bila svečanija i ljepša.
„ E, Bego, danas sam najsretniji insan na svijet. Eh, da si čula kako našu Halimu pohvališe pred cijelim razredom. A mene, dina mi, nikoše krila, pa ka’ da poletjeh. Nije mi ž’o što dirindžim po svijeskim baščama, ni što nemaštinu trpim, ne, ne. Ništa mi nije muka. Jok, jok. Samo da ona iziđe na halal hljeb. Eh da mi je to dočekat, pa da iste dakike umrem ne bi žalio“ – govorio bi babo njenoj majci.
Halimi su snovi bili najljepša hrana. U snovima je držala diplomu učiteljice, primala platu, donosila je majci, kupovala braći nove tene, odjeću, majci dimije, ocu cipele, novu kapu, plaćala struju, jela ćevape…
Svakog jutra, prolazeći pored ćevabdžinice, malo bi usporila korak da udahne primamljiv miris ćevapa sa roštilja, koji se kroz staklo sa ulice vidio. Gledala bi ćevape kako cvrče, kako k’o živi poigravaju u onoj lojnoj masnoći, obrću se pod mašicama ćevabdžije u neprekidnom ritmu. Priželjkivala je ćevape ne jednu porciju, nego za svakog ukućana po jednu:
„ Ramo je mali, njemu bi bilo dosta tri, Salku, četiri, Ramki pet, Jusku šest, on je mašallah ješan, Sevdi pet, Rušu dva, majki sedam, babu deset, mene isto sedam. Ukupno četrdeset devet, taman pedeset da zaokružim. Eh da mi je… da ih obradujem, da kod nasd zamiriše išta. Iha, kakvo bi to veselje bilo…
„ Asime, imaš li da mi daš, Sevdi treba sveska, Halimi blok, Ramki olovka… Ištu, treba him…“
„ Bego, dina mi, daće Bog. Dako sutra bide kaka posla da đe riljam ili kratim drva…“- očev šapat se gubio u tišini noći, gdje se bijeda i neimaština smijala Haliminim snovima.

cevapi

A onda jednog dana, iz škole je radosno na vrata kuće dočeka brat Jusko.
„ Halima, donio babo ćevape!!! Čeka tebe da nam podijeli. Brzo, brzo!!!“- djetinja radost joj dade polet nogama.
U kući bez struje od radosti sijaše nestvarna svjetlost. Na sredini sofre oko koje se k’o pilići behu okupili braća joj i sestre, iz uvijenog fitilja se uzdizala para i neodoljiv miris ćevapa.
„ Sjedaj, brzo“- neko joj doviknu. Halima čučnu. Kad babo odmota fitilj, Halima se razočara kad vidje samo jednu piticu sa ćevapima.
„ Halimi jedan, Ramu jedan, Sevdi jedan, Ramki, Jusku, Begi , Salku, Rušu…“
„ Babo, daj mene samo još jedan“- zavapi Jusko.
„ I mene, babo, i mene“- zacvrkuta Sevda.
Babo im podijeli po parče pitice i sve ćevape. Kad Halima vidje da njemu nije ostao ni jedan, a ona svoj beše pola pojela, htjede mu dat njenu polovinu. On joj odbi ruku.
„ Jok sine, ja sam jeo kod učiteljke. Ona mi to dade vama da donesem. Ja sam se najeo. Evo puko’ pijući vodu. Da mi Bego, ona’ bardak da se napijem.“
Znala je Halima da je babo svoj obrok donio njima i da nije ćevap ni okusio i ta je spoznaja zabolje do dna duše.
Idući putem, primičući se taze mezaru, Halima zajeca, potekoše joj suze. Ispred njenih nogu, u suhu pukotinu pobježe jedan pokrupan gušter. Kad sa obližnje džamije zauči ikindija namaz, negdje sa nišana zagrakta vrana, Halima jeknu. Sjeti se priprema za matursko veče i njenih suza u osami.
„ Bego, sutra idem da radim u kamenolom. Zvao me jedan čovjek da tovarim kamen. Kažu mi ljudi da dobro plaća. Dako ovoj devojki zaradim za novu haljinu i cipele, da se ne odvaja od društva“ . naveče je čula baba kako šapće majci.
„ Kakav kamenolom, jadan ne bio. Ti si veretizan, ne moreš teglit toliku težu. Kad ona završi školu, pa stane na platu, kupovaće ako Bog da haljina, imaće vakta“- odvraćala ga je majka.
„ E, zaslužila je da za nju isprosim ako treba. Zaslužila no šta. Otići ću, pa makar se ne vratio.“- isprekidani se šapat gubio u noći.
Čim ugleda taze mezar, Halima zastade, streknu.
„ Babo…“ – kad joj se iz usta ote vrisak i odletje ka nebu, gušter izvirivši iz zemlje, brže se u pukotinu povrati, začuđena vrana prhnu sa nišana…
„ Babo, na Dan očeva kome ću ja danas poklonit zagrljaj, kad tebe nema? Kome da predam diplomu, kome da dam prvu platu i ko će od ponosa u visine poletjet? – Halima zagrabi šaku zemlje u njedra je zavuče, bašluk zagli.
„ Nije mi trebala haljina, ni cipele, ništa mi nije trebalo…“
– Halima čučnu, zamotuljak ispod miške polahko spusti na zemlju. Iz njega se niz mezar otkotrljaše mirisni, vreli ćevapi…

Priča iz knjige u pripremi “ĐULIZARA”

Autor: Šefka Begović-Ličina

BABOV HAK

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net