Recent Posts

Namćor

 
Arapkinja

Namćor

Kome se ne sviđa da u blizini ima pokrivenu komšinicu, sugrađanjanku, kolegicu neka se seli, ja se selit neću jer mi niko ne smeta. Ko misli da sa mahramom pripadam samo Istoku, grdno se vara, jer moje mjesto je ovdje, u srcu Balkana, na ovim prostorima.

Misija mi je jasna, cilj i namjera čista. Ne prisiljavam te da budeš dio moje, islamske zajednice, jer nema prisile u vjeri, ali kao čovjek možeš da poštuješ drugog čovjeka, njegove izbore i stavove. Ne diraj mi u vjeru, u mahramu, jer je oskrnaviti ne možeš, kojim god se oružjem služio.

Jednom kada se pusti korijen islama i Bošnjaštva, on ne umire, on se ni budakom ne kopa i ne iskorjenjuje. Uzalud kopati, odsjecati kad sa svakim novim pokušajem sve to procvjeta i podmladi se.

Ja sam živi svjedok islama, ja sam Bošnjakinja koja studira da bi doprinijela nauci, da njeno mjesto ne bi bilo svrstano među neznalice, i zaostale, jer sam se pokrila. Umijemo mi da budemo i dobre vjernice, majke, studentice, govornice, pjesnikinje, učiteljice, doktorice, političarke, vođe. Umijemo, ne osporavajte nas, jer ćemo u svakom slučaju bez potrebe za dokazivanjem same iznjedriti, poput cvjetova maka na poljima prostranim. Može te glava zaboljeti, ako se ne umiješ maku na pravilan način približiti, a izgleda da i jeste ključ svega u tome.

Namćor

Sarajevo 1941 godine

Ko mahramu smatra problemom, tome i zadaje glavobolje, nije se ni potrudio da je upotpunosti shvati i prihvati. Možda se od bolova opameti, pa shvati da sam sebi zadaje glavobolje, jer nije spreman da obitava u različitostima. Ni na tren nisam osjetila strah onog momenta kad sam vidjela stranu ruku na svojoj podlaktici, nisam se bojala da me povrijedi, niti da nešto učini, jer sam čuvana od Jednog, Jedinog, te sam spremna, pod svaku cijenu, da se izdignem iznad svake prepreke koja mi priječi put Istine. Ne plaše me riječi koje proističu iz usta ljudi koji ne žele da razumiju, koje potiču od srca koja ne vrednuju ništa drugo osim svog uvjerenja, koje često biva i pogrešno.

Neću dovoditi svoj zaštini znak u pitanje samo zbog nečijeg poriva zadovoljstva. Što se prije ova regija osvijesti i prihvati nas kao jedinstvene, to će biti bolje za održavanje zdravih veza među nama na svim poljima. Opstati i ostati čvrsto na nogama među masom je put pobjednika. Uzdignute glave, spuštena pogleda, lijepe riječi i zdrava duha.

izvor -blog “Namćor”

Namćor 1

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net