Recent Posts

Erdogan i mjere Berlinu

 

Erdogan-ljut-na-Nemce-Kako-cete-sada-moci-da-nas-pogledate-u-ociAnkara– 16. jun 2016. godine, četvrtak– 16. 06. 2016. 08: 49- Turska i najava da se uvodi kontramjere Berlinu. Turska razmatra uvođenje kontramjera Njemačkoj nakon što su bedavno poslanici Bundestaga izglasali rezoluciju kojom su kao genocid označena masovna ubistva Jermena iz 1915. godine na teritoriji Osmanlijskog carstva. Turska je spremna na mjere koje je izjavio danas jedan turski zvaničnik, dodajući da vlada u Berlinu treba da se distancira od te rezolucije.

Zvaničnik je u obraćanju pripadnicima stranih medija u Istanbulu takođe rekao da su razgovori o bezviznom režimu da je Turska bili “na pravom putu”, ali su sada u ćorsokaku.

erdU susretu sa sedmom sliom u Istanbulu je rekao da se raspravlja o uvođenju kontramjera Njemačkoj, ali nije precizirao o kakvim mjerama je riječ.

Poslanici u njemačkom parlamentu su početkom mjeseca većinom glasova podržali rezoluciju o genocidu nad Jermenima iz Prvog svjetskog rata, kojoj se Ankara žestoko protivi i ne prihvata riječ “genocid”.

575fa95dc36188f40d8b4574Rezolucija njemačkog parlamenta kojom se stradanja od strane otomanskih snaga u Prvom svjetskom ratu priznaje kao genocid “nema nikakvu vrijednost” i neće promjeniti stav Turske po tom pitanju, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

On je upitao kako njemački zvaničnici mogu da pogledaju u oči turske zvaničnike nakon takvog glasanja Bundestaga, koje je navelo Ankaru da povuče svog ambasadora iz Berlina i upozori na dodatne posledice.

osmanli_tarihindeki_en_ilginc_10_yasak_1437616643_4491Erdogan je, međutim, istakao da je prerano da se govori o ekonomskim mjerama Turske protiv Njemačke.

On je dodao i da spor sa Berlinom ne treba da predstavlja faktor koji će uticati na šire odnose Turske sa Evropskom unijom, priznavši da za Tursku ne bi bilo dobro da “djeluje iz mržnje”.

“Odluka koju je donio njemački parlament nema baš nikakvu vrijednost”, rekao je Erdogan tokom svog puta u Afriku, prenijela je turska štampa.

“Naš stav po pitanju 1915. godine je dobro poznat i ovakva odluka neće promjeniti naše mišljenje o našoj istoriji. Ali oni su prevideli činjenicu da rizikuju da izgube prijatelja poput Turske”, naveo je turski predsjednik.

almanyadaki-turkler-irkci-nazilere-karsi-yuruyecek-h1419856827

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net