Recent Posts

Predsjednika Republike Kine u Srbiji čuvat će više od 5.000 policajaca

si-djinping-nikolic-tomislav-600x372Beograd- 15. juni 2016. godine, utorak– 15. 06. 2016. 23: 49 Više od 5.000 policajaca, pripadnika bezbjednosnih službi i vojske brinuće se o bezbjednosti predsjednika Kine Si Đinpinga u Beogradu.

Od 17. do 19. juna, tokom njegovog boravka u Srbiji, bezbjednosne mjere biće podignute na najviši mogući nivo, takozvani prvi stepen, što je bio slučaj i kada su dolazili Vladimir Putin i Angela Merkel.

O Đinpingovom obezbjeđenju će, pored pripadnika policije, brinuti i druge bezbjednosne službe, a navodno su u Beograd već stigli kineski bezbjednjaci. Tokom posjete biće angažovani i snajperisti, koji će sa krovova zgrada nadgledati situaciju.

a9Đinping će, očekivano, imati i lično obezbjeđenje. Njegov avion po ulasku u vazdušni prostor Srbije trebalo bi da isprate srpski vojni avioni.

Iako se trasa kojom će se kretati kineski predsjednik iz bezbjednosnih razloga neće otkrivati, angažovanje saobraćajne policije takođe će biti neophodno.

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da je prijateljstvo Srbije i Kine “snažno kao Kineski zid”.

– Poseta Srbiji predsednika Kine Si Đinpinga otvora novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu između dve zemlje i pruža priliku za dalju ekonomsku saradnju – istakao je Nikolić.

vehxAwbqgOWg365WNqMOL5utLHvZbxTJNikolić je uoči posjete kineskog kolege, rekao da ima velika očekivanja i vjeruje da će se tom posjetom ojačati i promovisati sveobuhvatan razvoj bilateralnih odnosa.

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović kaže da Srbija neće imati bolju priliku da pažljivo njegovan politički odnos s Kinom učvrsti.

Jovanović navodi i da je ovo prilika za Srbiju da se kandiduje za ključnu državu jugoistočne Evrope za kineske investicije i logističke centre i da se afirmiše kao mala, ali važna karika najvećeg globalnog trgovinskog koridora u nastajanju. Jovanović navodi da se mora priznati da je odlazeća vlada, a prije svega premijer Aleksandar Vučić lično, dosta uradila na podizanju odnosa sa Kinom i isticanju geoekonomskog potencijala Srbije.

42974ee84de5a8cf9ca9661c59c26808

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net