Recent Posts

SAD, masovno ubistvo

An Orange County Sheriff's Department SWAT member arrives to the scene of a fatal shooting at Pulse Orlando nightclub in Orlando, Fla., Sunday, June 12, 2016. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack)

ORLANDO- 13. juni 2016. godine, ponedeljak– 13. 06. 2016. 10: 09- SAD preživjela najteže masovno ubistvo u svojoj historiji. Masovna pucnjava u noćnom klubu u Orlandu u kojoj je ubijeno 50 ljudi je ubistvo vatrenim oružjem s najvećim brojem žrtava u historiji SAD-a, saopštile su američke vlasti.

U Orlandu je uvedeno vanredno stanje poslije napada na noćni klub “Pulse”, okupljalište homoseksualaca, u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, dok je 53 povrijeđeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju, kazao je gradonačelniktog grada na Floridi Buddy Dyer.

160612-orlando-nightclub-shootings-mn-1040_02a2d272b56eaa9a6e8eb819ee9f31b6.nbcnews-ux-2880-1000Napadač koji je pucao u klubu, a potom uzeo taoce, ubijen je u razmjeni vatre sa policijom. Identifikovan je kao 29-godišnji američki državljanin Omar Mateen iz grada Port St. Lucie oko 190 kilometara jugozapadno od Orlanda.

Britanski mediji javljaju da se napadač, za kog se vjeruje da je porijeklom iz Afganistana, nije nalazio na listi osumnjičenih za terorizam, ali je bio pod istragom zbog nepovezanog kriminalističkog čina.

Guverner Floride Rick Scott je kazao kako se jasno radi o “terorističkom činu” i da je riječ o najtežoj masovnoj pucnjavi u historiji SAD po broju žrtava.

orlando-shooting-afp_650x400_41465789557Zvaničnici tvrde da su ubistva vjerovatno bila ideološki motivisana, iako još uvijek nema potvrđenih informacija da je napadač imao veze sa bilo kojom određenom grupom.

Otac napadača Omara Mateena, Seddique, izjavio je za američke medije da je šokiran i da nije bio svjestan i čega što je njegov sin mogao planirati. Kako je kazao, njegov sin imao problem sa homoseksualcima, ali vjeruje da zločin nije počinio iz vjerskih uvjerenja.

“Izvinjavamo se zbog incidenta. U šoku smo kao i cijela zemlja”, rekao je Seddique.

s065529009Otac napadača je također otkrio da se njegov sin jednom “razbijesnio kada je vidio dvojicu muškaraca kako se ljube u Miamiju prije nekoliko mjeseci” i da vjeruje kako bi to moglo imati veze s napadom.

Američki mediji javljaju da je nakon napada pojačana sigurnost uoči Parade ponose koja se u nedjelju održava u Washington DC-ju.

Američke vlasti uvjerene su da nema drugih prijetnji nakon ovog napada, rekao je danas zvaničnik savezne policije Ron Hopper.

Predsjednik SAD Barack Obama obaviješten o ovom događaju, a Bijela kuća je saopštila da je zatražio od federalnih zvaničnika da pruže “svaku moguću pomoć u istrazi”.

I francuski predsjednik Francois Hollande je osudio napad u Orlandu i izrazio punu podršku Francuske i Francuza vlastima i narodu Amerike.

ecd0aa1c638aa019_main

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net