Recent Posts

DRUGA RAMAZANSKA PRIČA

DRUGA RAMAZANSKA PRIČA

DRUGA RAMAZANSKA PRIČA – STARA NANE

Toga jutra Sarajevo je poklopio sibirski snjeg. Sipale su pahulje ko grudve, skiljeci si se morao probijati kroz njih. Djeca su jos spavala a ja sam uz Safeta pjevusio, pripremajuci dorucak. Sve sam sastavio, jos su mi falile friske kifle, obukao sam se I na prstima izvikao iz kuce, tiho da ne probudim blago. Kliznu sam lako ispod kuce pa niz usku mahalsku ulicicu dalje, strmu ka pekari. Na po puta mi se ucinilo da mi je nesto blokiralo stazu. Zaskiljim kroz grudve sto sipaju i ucini mi se ko pas. Hajde reko, zalutao i on jadan u mecavi. Nista, kako sam prilazio, to nesto na putu se ne mice. Prisao sam polako, sageo se i ugledao staru nanu kako sijedi sva bijela u snjegu i place.
Upitam se srdacno, dodam da sam Husein, novi komsija pa joj polako pomognem da ustane i dopratim je do njenje kuce. Kroz suze mi se zahvaljivala rekavsi da joj je nestalo hljeba pa je krenula u prodavnicu, oklizna se i pala. Za ustajanje sama nije imala snage pa je cekala! Tako smo se tada, prije 4 godine sreli i upoznali sa nasom starom nanom. Meni je nane dobro dosla da djeci pojasnim sta je to ustvari sevap…Nanu smo pazili ko da je nasa, prodavnice, posjete ma svega je bilo. Boga mi, pazila je i ona nas…zavoljela nas nekako.
Drugovali smo pune tri godine kvalitetno, zvali smo je na iftar a i ona nas. Postila je i klanjala, Bogu fala. Najvise je begenisala ovu moju maju, Nuru. Sve je njeno voljela, od imena pa nadalje. A i Nura bi cesto zamotala komad svoje cokolade i odsetala do svoje drugarice. Druzile su se i darivale slatkisima. Imala je nane i familiju ali ona je bila takva da nije za Ramazanske price.
Prije godinu dana mi smo odselili, nane je ostala, sama. Koliko smo mogli od obaveza, svracali smo. Uvijek smo je obeselili, voljela je kad joj svrate stari drugari.
Naravno prekjuce smo krenuli nani, da je posjetimo prije Ramazana, sretni sto je docekala jos jedan, zazelimo joj zdravlja i da isposti koliko moze ali…
Vrata nam je otvorila neka druga zena. Predstavili smo se a ona nama ukratko kazala da je nane bolesna. Imala je tezak mozdani udar, prezivjela jeste ali sa ostecenjima. Slabo se cega sjeca a jos slabije prica.
Tuzno smo sve to saslusali, djeci sam rekao da ostanu tren u hodniku. Usao sam prvo ja, sam! Nasa nane je izgledala sablasno, bila je samo sjena zene koju smo poznavali. Nekad krupna zena, postala je kost i koza. Gledala je u mene i kroz mene. Ni trepnila nije, ne zna ko sam. Njena bolest, mene je ucinila strancem.
Pozvao sam rukom prvo dvoje starije djece, Nuri Sam rekao da malo saceka. Ni njih nije prepoznala a oni, pa ni oni nisu nju. Njena pojava ih je uznemirila, izasli su u hodnik, ociju punih suza.
Sageo sam se pored Nure i pitao je da li zeli da vidi svoju drugaricu, klimnula je glavom. Poveo sam je za ruku i doveo ispred nane. Ona je opet pogledala mene prazno i hladno ali njen pogled na Nuri se mjenjao. Bivao je nekako topliji! Rukom je krenula prema Nuri, pomilovala je a onda se na naninom licu pojavilo sunce. Dugo nisam vidio osmijeh sa vise vedrine. Nikog od nas nije prepoznala ali jeste Nuru, njenu malu drugu. Zena koja joj je hizmetila je zaplakala, bila je sretna sto se nekog sjetila.
Nane je sa osmijehom milovala duge Nurine kose. Nura ju je zagrlila spontano a onda istrcala iz sobe u hodnik. Za nju je to bilo previse. Zao joj je bilo nane. Nikad vise sa njom nece moci pricati.I ja sam zagrlio nanu i pridruzio se djeci, sutke smo setali ka nasoj kuci.

Evo opet je Ramazan, nane ga jeste docekala ali sto je postila, postila je. Prosli Ramazan je bio zadnji u njenom zivotu. Nane vise ni ne zna da je Ramazan dosao.
Znate li Vi? Znate li Vi koji je Vas posljednji Ramazan u zivotu?
Naravno da ne znate, pa kad je tako postite ko da Vam je posljednji ……u zivotu!!!!

Autor: Husein Ališa

DRUGA RAMAZANSKA PRIČA 1

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net