Recent Posts

Potopljen „erbas A-300“ na obali Egejskog mora

Potopljen 1IZMIR– 05. juni 2016. godine, nedelja– 05. 06. 2016- 20 : 59h Potopljen „erbas A-300“ na obali Egejskog mora. Ovih dana na obali Egejskog mora kod Kušadasija potopljen je „erbas A-300“ da bi služio kao vještački greben. Potopljen „erbas A-300“ što, kako očekuju lokalne vlasti, treba da privuče veliki broj turista.

Avion kompanije „Erbas“ je vjerovatno najveća letjelica koja se koristi kao viještački greben. „Erbas A-300“ koštao je oko 270.000 turskih lira (oko 81.000 eura), dug je 54 metra i širok 44 metra.

Potopljen 3Letjelica je na obalu mora dopremljena uz pomoć pet platformi i to poslije skoro dva mjeseca od početka demontaže u Istanbulu.

Potopljeni „Erbas A-300″ nije prvi avion koji je postao ukras za potrebe turizma. Prethodni slučajevi potapanja letjelica zabeleženi su u Antaliji još 2009. godine u jugozapadnom dijelu provincije oko Sredozemnog mora.

Dijelovi aviona su potopljeni uz pomoć dizalice, dok su teške građevinske mašine korišćene da održe kontrolu tokom operacije potapanja.

Baloni su vezani za avion iz bezbjednosnih razloga, a cio proces trajao je nešto više od dva sata.

Potopljen 4Poslije Istanbula i Ankare, Izmir je treći grad u Turskoj. Već je jasno da u Turskoj se veoma ozbiljno promovišu svoj turistički potencijal, i da su uspjeli da se nametnu kao sve poželjnije ljetovalište za turiste iz Evrope. Do prije samo par godina u Tursku se uglavnom išlo u šoping ture po Istanbulu, odakle su se ljudi vraćali sa gomilom džakova sa „vrućom“ robom koju su prodavali.
Kušadasi (Turska) nalazi se na sjevernoj obali Egejskog mora. Naziv grada potiče od malog otoka nazvanog „otok ptica“ sa kojim je povezan uskim nasipom. Od malog ribarskog mjesta prerastao je u jedan od glavnih turističkih centara na egejskoj obali Turske, koji u sezoni posjeti preko pola miliona turista.

Neki turisti dolaze u Kušadasi zbog predivnih plaža, neki zbog burnog noćnog života i kupovine, a neki zbog Efesa. Kada padne noć Kušadasi postaje živo mjesto sa mnoštvo barova uređenih na britanski i irski način, ali se mogu pronaći i džez mjesta pa i ona sa muzikom sa prostora ex.yu. Za mlade tu je čuveni Bar street (ulica barova) gdje kafići i diskoteke rade cijele noći. Kušadasi je đženet i za šoping. Ovdje možete pronaći sve- turske začine, keramiku, odjeću. Prodavnice nemaju radno vrijeme, otvorene su od ranog jutra, do kasno u noć. U blizini luke se nalazi tržni centar Scala Nuova i veliki bazar na kome se možete cjenjkati i po znatno jeftinijoj cijeni nabaviti ono što želite da kupite (ljeti bazar radi od 09:00h-00:00h).

Potopljen 2
http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net