Recent Posts

Danas je njemačko prijateljstvo na testiranju poslije odluku Bundestaga

njemačko 1ANKARA– 02. juni 2016. godine,četvrtak– 02. 06. 2016- 19 : 59h Šok reakcija po pisanju medija iz Ankare: Danas je njemačko prijateljstvo na testiranjuPredsjednik R.T.Erdogan je izjavio da će usvajanje nacrta rezolucije o događajima iz 1915. u Bundestagu u velikoj mjeri naštetiti odnosima dviju zemalja.

Predsjednik, koje se nalazi u zvaničnoj posjeti Keniji, izjavio je da će se nakon povratka u domovinu analizirati koraci koji će biti poduzeti, te da će sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova detaljno preispitati ovu temu.

njemačko 2Premijer Turske Binali Yildirim izjavio u Ankari reagujući na rezoluciju usvojenu u njemačkom parlamentu koja se odnosi na događaje iz 1915. godine, kako je to pogrešna odluka budući da turski narod u svojoj prošlosti nema niti jednu mrlju.

“To je pogrešna odluka. Prošlost, historija turskog naroda je poznata. Ovaj narod su drugi hvalili zbog njegove prošlosti. U našoj prošlosti nema nijedan događaj zbog kojeg bismo se stidjeli, zbog kojeg bismo pognuli glavu”, rekao je Yildirim, dodavši da je turski ambasador iz Berlina pozvat na konsultacije.

njemačko 3Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus poručio je u četvrtak u Ankari kako Turska ne priznaje rezoluciju u vezi s događajima iz 1915. godine koju je danas usvojio njemački parlament.

“Turska ne priznaje tu odluku. To je tema kojom treba da se bave naučnici, historičari, a ne političari ili parlamenti. Turska će na svakoj platformi i u svakoj prilici odgovoriti na ovu odluku”, rekao je Kurtulmus.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je kazao:

¨Svoje crne stranice historije ne mogu zatvoriti bacajući ljagu na historiju drugih zemalja¨.

njemačko 4Glasnogovornik AK partije Yasin Aktay je kazao da je usvajanje nacrta rezolucije u velikoj mjeri naškodilo odnosima Turske i Njemačke i dodao:

¨Odluka Njemačkog parlamenta nije prijateljski stav. Narušeni su odnosi dviju zemalja¨.

Narodni poslanik Republikanske narodne stranke (CHP) Bariš Yarkardaš je kazao:

¨Ne priznajemo odluku Njemačkog parlamenta. Parlamenti trebaju odustati od donošenja odluka u vezi historijskih događaja¨.

njemačko 5VNST se priprema da objavi zajedničku deklaraciju kojom će se osuditi odluka Njemačkog parlamenta.

Poslanici u njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu većinski su usvojili nacrt rezolucije o događajima iz 1915. koja uključuje i izraz “genocid” uz ostale armenske navode.

Današnjem glasanju u parlamentu nije prisustvovala ni kancelarka te zemlje Angela Merkel, kao ni njen zamjenik i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, niti ministar vajnskih poslova Frank Walter Steinmeier. Jedan zastupnik CDU na glasanju je bio “protiv” a jedan “suzdržan”.

Several Turkish associations have marched in protests at Brandenburg Gate in Berlin ahead of a parliamentary vote on a decision to recognize the 1915 massacre in Armenia as genocide. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert

„Turskoj treba novi ustav koji će pratiti njen rast i razvoj. Mi nismo stranka koja je na vlast došla zato što smo probleme ostavljali unucima, već je AK Patrija svoje ime i ugled gradila tako što smo probleme rješavali i služili naciji. Tako će i ovo pitanje riješiti AK Partija. Donijet ćemo novi ustav i donijet ćemo i predsjednički sistem Turskoj. Želimo da u tome sudjeluju i da tu čast sa nama podijele i opozicione partije. Mi nemamo skrivenih ciljeva“, kazao je Yildirim.

Šef turske vlade Yildirim se osvrnuo i na nacrt rezolucije o armenskim tvrdnjama u vezi događaja iz 1915. godine koja će danas biti na dnevnom redu njemačkog Bundestaga, te kazao kako je to test za njemačko prijateljstvo prema Turskoj.

„Danas je njemačko prijateljstvo na testiranju. To, ustvari, i nije naš problem, već problem Njemačke. U toj zemlji ima 3,5 miliona birača porijeklom iz Turske. Smatram da naši njemački prijatelji nemaju pravo da razočaraju tu populaciju koja njemačkoj ekonomiji godišnje donosi 40 milijardi eura, zapošljava 400.000 ljudi i osigurava egzistenciju tolikom broju porodica“, kazao je Yildirim.

njemačko 7

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net