Recent Posts

Protesti vjernika da Aja Sofija ponovo bude džamija

Aja Sofija 1ISTANBUL– 28. maj 2016. godine, subota – 28. 05. 2016- 12 : 39h Danas je više hiljada vjernika okupilo ispred Aje Sofije u Istanbulu. Vjernici su se okupili zahtjevajući da im se omogući da se mole u Aja Sofija.
 
Sveta Sofija u Carigradu je sagradio vizantijski car u šestom vijeku. Pretvorena je u džamiju (Aja Sofija) 1453. godine, a od 1934. je muzej i jedno od najposećenijih mijesta u Istanbulu.
 
Molitvu ispred Aja Sofije danas je vodio imam iz Meke, poslije čega su vernici zatražili da to zdanje ponovo bude džamija. “U ime stotina hiljada braće, tražimo da nam se omogući da se molimo u džamiji Sveta Aja Sofija”, izjavio je predsednik Udruženja mladih Anadolije, Salih Turhan.
 
Aja Sofija 2Molitva ispred Aja Sofije održana je povodom godišnjice turskog oslobađanja Konstantinopolja (Carigrada) 1453, poslije duge opsade.
 
Osnivač savremene Turske Mustafa Kemal Ataturk naložio je 1935. da se Aja Sofija pretvori u muzej. Međutim, krajem maja, više od hiljadu demonstranata okupilo se ispred muzeja tražeći da bude ponovo otvorena kao džamija
 
Carstva su se stvarala i raspadala, ali kupola velike “bazilike” koja je sada đžamija i opstaje i dominira horizontom Istanbula punih 14. vijekova.
Aja Sofija 3Aja Sofiju ili Crkvu svete mudrosti sagradio je rimski car Justinijan 532. godine; služila je kao glavna bogomolja istočnog hrišćanstva tokom 916 godine.
 
Kada je turski sultan Mehmed II oslobodio i osvojio grad 1453. godine, zastao je u velelepnom predvorju i sagnuo se da otrese prašinu sa turbana kao gest poniznosti pred Alahom koji mu je podario pobjedu.
 
Po Mehmedovom naređenju crkva je postala džamija Aja Sofija ili Sveta Sofija, simbol trijumfa Turaka Osmanlija i nadmoći islama. Godine 1935. osnivač savremeneTurske Mustafa Kemal Ataturk naložio je da se Aja Sofija pretvori u muzej, simbol sekularne, moderne republike koju je gradio na pepelu Otomanskog carstva.
 
Aja Sofija 6„Ataturk je napravio od Aja Sofije spomenik onome što bi Turska mogla da postane. Preobrativši je iz džamije u muzej, on je ovo zdanje otvorio za sve ljude“, izjavio je Entoni Istmond, predavač istorije vizantijske umjetnosti u londonskom Institutu umetnosti Kortold.
 
Sada je Aja Sofija još jednom postala simbol, ovoga puta simbol savremene bitke za dušu Turske između islamista i sekularista. Veoma glasni konzervativni vijerski aktivisti, među kojima su mnogi bliski sa vladajućom Partijom pravde i razvoja (AKP), insistiraju na tome da vlada preobrati hram i preda ga na korišćenje islamskim vjernicima.
 
Aja Sofija 7Krajem maja, dnas pred masom turista, više od hiljadu demonstranata okupilo se ispred muzeja noseći transparente sa natpisima: „Aja Sofija mora da bude ponovo otvorena kao džamija“ i „Žrtvujmo svoje živote za islam“.
 
„Sultan Mehmed Osvajač doneo je mir svim religijama“, tvrdi Hadži Murat Uzgur iz Omladinskog udruženja Anadolije, konzervativne nevladine organizacije koja je prošle godine prikupila 15 miliona potpisa za pretvaranje hrama u džamiju. „Aja Sofija je simbol mira, pravde i spokoja za cijelo čovječanstvo.“
Aja Sofija 8

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net