Recent Posts

Trileçe

Trileçe 1

Trileçe

“Trileçe ” ili kolač od “tri vrste mlijeka ”    nastao je na prostorima  Balkana. Danas je vec izvjesno da je ova poslastica u stvari postala  nastala u Albaniji. 

Trileçe  je u poslednje vrijeme ako ne i godina jedno od najpopularnijih kolaca na nasim prostorima a posebno u Turskoj. Medjutim ova slatka delicija se nalazi na svim menijima svijeta od Evrope do Australije a interesantno je da je trenutno najpopularnıjı kolac u  zemljama Latinske Amerike. Najviše pažnje Trilece ızaziva upravo zbog toga sto se sastoji od  tri vrste mlijeka .

Danas se recepti za ovu slasticu prilagodjavaju mladim i dosta je urađeno da se priprema na praktičan način. İako u  izvornom obliku trilece se sastoji od mješavine bizonovog mlijeko, uključujući i dvije vrste kozjeg mlijeka danas  Trilece pravimo dosta jednostavno .

Bez obzira na porijeklo, najvaznije je da tijesto bude sto vıse mekano i puno vazduha a onda da  sirup od  mlijeka dobro  upije.

Prema nekim biljeskama draz ı prelıjepı ıukus ovom kolacu daje Cramel krema .Naravno da sve zavısı od ukusa onog kojı ı gustıra ovu slastica. Albanci su inace bili poznati kao vrhunski slasticari a danas posebno u Turskoj su najpopularnıjı ı rijetko koji Turcin priprema sam Trilece vec se posebno narucuje u specijalizovanim “pastanama” .

Potrebni sastojci

– 5 jaja
– 10 kašika šećera
– 1 šolja ulja
– 10 kašika brašna
– 5 kašika griza
– 1 paket vanillin šećera
-1 prašak za pecivo

Sastojci za sirup

– 5 šoljica hladnog mlijeka
– 5 kašika šećera
– 400 ml slatke pavlake
– 2 kašike mlijeka u prahu

Sastojci za karamel

– 5 kašika šećera
– 1 žlica margarina
– 300 gr karamel krema

Trileçe 2

PRİPREMA

Umutiti bjelanca pa postepeno dodavati secer i vanilin secer..Kada su dobro umucena dodavati jedno po jedno zumance,izmesati pa zatim polako dodajte mešavinu ulja , brašno, griz, prašak za pecivo , lagano promiješajte sve sastojke .Kada dodte brasno onda iskljucite mikser na najslabiju brzinu i samo lagano izmesajte .Sipajte u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 min na 180 stepeni..Pustiti da se pandispanja malo ohladi pa ga izvadite iz tepsije i nozem izbodite na vise mjesta..

 

Sad pripremite sirup  od mlijeka. Stavite slatku pavlaku i mlijeko u prahu i mlijeko u posudu i mikserom butati  sve dok se materijal u potpunosti ne sjedini.

Za karamel smjesu na teflon tavi staviti šećer , dodajte maslac i karamel krema i miješati  brzo.
Izvadite kolač iz pećnice i naopacke okrenuti ( onaj dio sto je bio gore sad ide dolje )..kolač jos topli sa čačkalicom izbosti na puno mjesta.. Prelijte sirupom kolač polako, čekajte da u potpunosti se upije. Sirup treba da preko  torte preliva.
Nakon štoste sirupom prelili  kolač ostavite ga u u frižideru.
Prije  nego poslužite prelijte sa karamel sirupom.
..Dobro ohladite i uzivajte u ovome predivnom kolacu.
Afiyet olsun
Trileçe

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net