Recent Posts

ZABORAVLJENI PRAZNIK: Ovako se slavio Dan mladosti

Dan mladosti 1BEOGRAD– 25. maj 2016. godine, srijeda- 25. 05. 2016- 09: 39h Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Na današnji dan, 25. maja, decenijama se u bivšoj SFRJ obelježavao “Dan mladosti”, rođendan doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, kome je svake godine na velelepnoj sportskoj priredbi na stadionu JNA u Beogradu uručivana štafeta sa željama za dug život i dobro zdravlje.

Nekoliko hiljada ljudi iz svih dijelova bivše Jugoslavije prisriže danas na grob Josipa Broza Tita u Beogradu, povodom 25. maja.
Dan mladosti 2Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obelježavan kao njegov rođendan. Centralna manifestacija uvijek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.
Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.
Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke. Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.
Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odjeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije. Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije.
Dan mladosti 3Organizatori svečanosti su Udruženje “Josip Broz” i Komunistička partija Jugoslavije, a na skupu su se slušale partizanske i jugoslovenske pesme: “Po šumama i gorama”, “Od Vardara pa do Triglava”, “Zivjela Jugoslavija” i Internacionala.

U podne su na platou ispred Muzeja 25. maj Titovom unuku, Josipu Joški Brozu, predate štafete mladosti iz šest gradova bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koje će biti čuvane u Kući cvjeća, gdje je sahranjen Josip Broz Tito.

Štafete su stigle iz Umaga, Rijeke, Bačkog Gradišta, Podgorice, Skoplja i Sarajeva. Prije predaje štafeta poštovaoci Josipa Broza Tita su položili vence u Kući cveća.

Dan mladosti 4Ispred Muzeja 25. maj je i dosta prodavaca suvenira iz perioda bivše SFRJ i jugoslovenskih zastava, a tu se nalazi i autobus Crvenog krsta Srbije, tako da zainteresovani mogu da daju krv.

U SFRJ rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti.

Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani. Njegovoj sahrani prisustvovalo je oko 700.000 ljudi, među kojima je četiri kralja, 31 predsjednik, 22 premijera, šest prinčeva i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata.

Zbog Dana mladosti, “Kuća cveća” će danas biti otvorena do 18 časova, a Muzej “25. maj” biće za posjetioce otvoredn do 22 sata. Ulaz je besplatan.

Na platou ispred Muzeja “25. maj” večeras će biti održan i prigodan koncert.

A supporter of the late Yugoslav leader Josip Broz Tito holds a replica of the baton used during "Tito's Relay", an annual run during Tito's rule, as she arrives to mark his birthday in Belgrade May 25, 2011. Tito, who died aged 87 in 1980, became leader of the country in 1945 and president in 1953. His death in 1980 was soon followed by a decade of ethnic wars which broke his federation along ethnic lines. REUTERS/Ivan Milutinovic (SERBIA - Tags: POLITICS SOCIETY ANNIVERSARY)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net