Recent Posts

Sadik Kan, gradonačelnik Londona potvrdio dolazak u BiH i 11. jula u Srebrenicu

Sadik Kan 11LONDON, SARAJEVO– 24. maj 2016. godine, utorak- 24. 05. 2016- 23: 39h Sadik Kan, gradonačelnik Londona potvrdio dolazak 11. jula u BiH u Srebrenicu. Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan izrazio je želju da dođe na obeležavanje 21. godišnjice napada i genocida u Srebrenici 11. jula. Sadik Kan je potvrdio dolazak.

Sadik Kan novi gradonačelnik Londona je porijeklom Pakistanac, a za sebe kaže da je „musliman, Britanac i Evropljanin“.

Sadik Kan 13

Pozivajući se na svoja saznanja, turskih printanih medija a takoje i sa regionalnim portalom http://ibalkan.net i da kao ekskluzivno isto pišu  da je Kan, koji je zvanično stupio na dužnost, već održao nekoliko sastanaka s raznim delegacijama iz EU, kao i predstavnicima Evropskog parlamenta i da mu je upravo na jednom takvom sastanku preporučno da posjeti Srebrenicu.

Glavni imam bošnjačke Islamske zajednice u Londonu Fahrudin Hamidović rekao je da je dobra stvar što je Sadik Kan pobjedio na izborima, s obzirom na to da on, kao član Laburističke stranke, ima bolje i otvorenije stavove prema muslimanima i manjinama.

Sadik Kan 15“To će biti bolje za sve ljude. Mi muslimani nismo ni do sada imali nekih velikih problema, jer je ta stranka otvorenija prema nama i pridaje nam više pažnje, mislim da je ovo dobar znak za nas. On se dobro predstavio u kampanji, tako da su ga svi građani izabrali”, rekao je Hamidović.

Glavni imam bošnjačke Islamske zajednice u Londonu ističe da će izbor Kana pomoći i u smislu da se razbiju pojedini stereotipi prema muslimanskom narodu koji živi u većinski hrišćanskoj zemlji i da prestanu da povezivuju terorizam s islamom.

Sadik Kan 16Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan), koji je zvanično otpočeo svoj rad na ovoj funkciji, izrazio je želju i načelno potvrdio svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu i na obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kan je član Laburističke stranke, musliman i porijeklom je iz Pakistana, a za sebe kaže da je „musliman, Britanac i Evropljanin“.

Kan je, inače održao nekoliko sastanaka s raznim delegacijama iz EU, kao i predstavnicima Evropskog parlamenta. Kanu je preporučeno da posjeti Srebrenicu na dan obilježavanja 21 godine genocida, što je on prihvatio.

Kan je prvi musliman koji je postao gradonačelnik prijestonice Velike Britanije, ali i bilo druge zapadnoevropske metropole.

Sadik Kan 12

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net