Recent Posts

Predavanje o Aliji Izetbegoviću na univerzitetima u Turskoj

Aliji Izetbegoviću 1ISTANBUL– 24. maj 2016. godine, utorak- 24. 05. 2016- 13: 59h Prestižni Univerzitet Abant Izzet Baysal (AIBU) u gradu Bolu u Turskoj, u okviru programa “Kulturnog razvoja studenata”, u ponedjeljak je održano predavanje o Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Studentice univerziteta Ebrar Seyma Altun i Gulsah Canbay su govorile na temu “Alija Izetbegović, lider i intelektualac”.

Tom prilikom su okupljenima kazali kako je istraživanje koje su proveli, koristeći brojne naučne izvore, pokazalo da je Izetbegović bio veliki lider 20-tog stoljeća koji je, kako su kazale ove studentice, odigrao značajnu ulogu u sticanju nezavisnosti BiH.

Aliji Izetbegoviću 2Također su govorile i o drugim aspektima života i djela o samom Aliji Izetbegoviću nekadašnjeg predsjednika BiH.

Rektor AIBU-a Hayri Coskun je na samom kraju kazao da je predavanje bilo vrlo zanimljivo i poučno.

“Ljudi u BiH danas žive sa različitim iskustvima koja nose iz rata koji su doživjeli. Ako ne budemo pričali i raspravljali o ovakvim dešavanjima u prošlosti ona će se ponovo desiti na određenim područjima u svijetu”, rekao je rektor.

Aliji Izetbegoviću 5U proteklih dana sve češće se u turskim medijima govori o samoj Bosni i Hercegovini i organizirano je i nekoliko međunarodnih simpozija o Aliji Izetbegoviću i Sarajevskom procesu. Govorilo se o predavanjima na temu: ”Challenges today, perspectives of Bosnia and Herzegovina tomorrow” (Izazovi danas, perspektive BiH sutra).

Mediji u analitičkim studijima su posvetili i  izlaganja programa “Kulturnog razvoja studenata” a sami su postavili pitanje kuda ide Bosna i Hercegovina i pokušajoo se dati sljedeći odgovor: “Budućnost BiH je u evolutivnom političkom procesu, iskrenom i otvorenom dijalogu svih političkih aktera, razvoju integrativne političke kulture kroz afirmaciju ekonomskih interesa svih naroda u BiH.

Aliji Izetbegoviću 6Budućnost je u regionalnoj, komšijskoj saradnji, u procesu evropskih integracija. Perspektiva je da glasači, građani BiH artikuliraju interese običnog čovjeka od zdravstvene zaštite, kvalitetnog školstva, sigurnog okruženja…  Naš put je evropski, naše vrijednosti su evropske, naša budućnost je evropska stoji u tekstu u milionskom dnevniku Milliyet.

U tom je kontekstu uloga Domovine i ono o čemu je sve za vrijeme života govorio i prilikom čestih posjeta Turskoj i sama Alija Izetbegović. Radi se o još jednoj prekretnici u afirmaciji jedne drugačije političke kulture čovjeka koga su u Turskoj u više navrata nazivali misliocem i liderom na koga se trebaju da ugedaju i današnji političari. Sadašnji predsjednik Redpublike Turske Režep Tajip Erdogan je prevasvodno uvjek naglasio da je rahmetli Alija Izetbegoviću bio njegov uzor u mnogo čemu. Bio je i ostao “Veliki lider 20. stoljeća”…

Aliji Izetbegoviću 7

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net