Recent Posts

Yildirim mandatar za 65. Vijeće ministara Republike Turske

Yildirim 1ISTANBUL– 23. maj 2016. godine, ponedeljak- 22. 05. 2016- 19 : 59h Yildirim je mandatar za 65. Vijeće ministara Republike Turske. Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan primio je novoizabranog predsjednika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirima.

Prijem je upriličen u Predsjedničkoj palati u Ankari, a Erdogan je tom prilikom novoizabranog čelnika AK Partije i dosadašnjeg ministra transporta, pomorstva i komunikacija Turske Yildirima imenovao za mandatara za sastav 65. Vijeća ministara Republike Turske.65. Vijeća ministara Republike Turske.

Yildirim 2Predsjednik Erdogan je ranije primio i aktuelnog premijera Turske Ahmeta Davutoglua koji mu je tom prilikom podnio ostavku vlade na čijem čelu je bio.

Ranije u toku dana, dotadašnji turski ministar saobraćaja Yildirim izabran je za novog predsjednika vladajuće Partije pravde i razvoja /AKP/ na vanrednoj konvenciji.” Predsjednik je dao zadatak Yildirimu da formira 65. vladu Turske i poželio mu sreću”, navodi se u saopštenju, prenosi ” regionalni http://ibalkan.net. Premijer Ahmet Davutoglu ranije je  dao ostavku. Davutoglu je ostavku na mjesto lidera AKP podnio početkom ovog mjeseca.

Yildirim 3U saopćenju ureda turskog predsjednika se navodi da je Erdogan prihvatio ostavku koju mu je podnio premijer Davutoglu i da ga je zadužio da njegova vlada i dalje obavlja svoje poslove do izbora novog kabineta.

U Ankari je u nedelju održan drugi vanredni kongres AK Partije na kojem je aktuelni turski ministar transporta, pomorstva i komunikacija Yildirim izabran za novog predsjednika stranke.

Odlazak Ahmeta Davutoglua sa mjesta predsjednika AK stranke većina analitičara tumačila je tihim sukobom sa Erdoganom pri čemu je ključno pitanje upravo bilo treba li Turskoj predsjednički sistem. Iako Yildirima hvale kao izuzetno sposobnog tehnokratu, analitičari smatraju da je sada sasvim nebitno ko će biti novi turski premijer i predsjendik AK stranke.

Yildirim 4

Naime, turski predsjednik Erdogan de facto je već preuzeo sve ključne poluge i spreman je, a to pokazuje i odlazak Davutoglua, sklonuti svakoga ko mu se nađe na putu da potvrdi svoju vlast. Turski predsjednik Erdogan dao je zadatak novoizabranom šefu vladajuće partije Binali Yildirimu da formira novu vladu u zemlji, saopštila je jučer administracija u Ankari.

On je tako postao treći predsjednik stranke koju su ranije sa te pozicije vodili Erdogan i Davutoglu.

Yildirim 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net