Recent Posts

Hofer i radikalna desnica pobjednik izbora u Austriji

Hofer 1Beč– 23. maj 2016. godine, ponedeljak- 22. 05. 2016- 19 : 59h Hofer i radikalna desnica pobjednicu su izbora u Austriji. Prema preliminarnim rezultatima kandidat krajnje desnice Norbert Hofer pobjednik je drugog kruga predsjedničkih izbora koji su danas održani u Austriji.

Važnost današnjih izbora leži u činjenici da bi prvi put nakon Drugog svjetskog rata u fotelju predsjednika Austrije sjeo radikalni desničar i euroskeptik Norbert Hofer .

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćilo je preliminarne rezultate današnjih izbora, prema kojima je kandidat radikalno desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer pobijedio na izborima, osvojivši 51,9 posto glasova.

Hofer 2Njegov oponent koji je imao podršku Partije zelenih i austrijske ljevice Alexander Van Der Bellen osvojio je 48,1 posto glasova.

Od ukupno registriranih 6,4 miliona birača danas je na birališta širom Austrije izašlo 68,5 posto birača.

Hofer će biti prvi radikalni desničar na funkciji austrijskog predsjednika još od završetka Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Slobodarske partije koja zastupa euroskeptičnu i antimigrantsku politiku Heinz-Christian Strache izjavio je da je danas u Austriji pobijedila demokracija, a sve druge političke stranke u toj zemlji je optužio da su se ujedinile i prljavom kampanjom pokušale spriječiti Hofera da pobijedi na izborima.

epaselect epa05324054 Presidential candidate Alexander Van der Bellen (C), supported by the Green Party, waves to supporters as he celebrates at the Palais Auersperg after the Austrian presidential elections run off in Vienna, Austria, 22 May 2016. EPA/FLORIAN WIESER +++(c) dpa - Bildfunk+++

Zvanični rezultati izbora će biti objavljeni sutra kada se prebroji i preostalih 900.000 glasova austrijske dijaspore.

Hofer nije htio komentirati rezultate i najavio je da će se javnosti obratiti tek kada budu saopćeni zvanični rezultati, a na taj potez se odlučio zbog različitih informacija koje su se u javnosti pojavljivale u vezi sa rezultatima izbora.

U prvom krugu predsjedničkih izbora Hofer je izvojevao iznenađujuću pobjedu, osvojivši 35 posto glasova, što je pokazatelj da je radikalna desnica zabilježila rast popularnosti u Austriji, a što je nastavak trenda koji je viđen i u Francuskoj i još nekim članicama Evropske unije.

Hofer je rođen 1971. godine u austrijskoj pokrajini Bergenland, a po zanimanju je inženjer zrakoplovstva i avijacije. Aktivni je član radikalne Slobodarske partije od 1994. godine, a od 2006. godine je zastupnik te stranke u austrijskom parlamentu.

Hofer 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net