Recent Posts

Sadik Kan i pobjeda demokratskog islam gradonačelnika Londona

Sadik Kan 1LONDON– 23. maj 2016. godine, ponedeljak- 23. 05. 2016- 23 : 59h Sadik Kan i pobjeda i demokratski islam gradonačelnika Londona. Zvijezda u Ujedinjenom Kraljevstvu, ako ne i u Evropi, očito je Sadik Kan, poreklom Pakistanac, musliman po vijeroispovesti i novoizabrani gradonačelnik Londona.

Prognoza Mišela Uelbeka u njegovom poslednjem romanu “Pokoravanje” da će Francuska 2022. izabrati predsjednika iz redova Islamske partije je preinačena. Ono čega smo svjedoci sa izborom Sadika Kana nije pokoravanje demokratije islamu, već islama demokratiji.

Sadik Kan 2Danas postoji nekoliko načina da se sagleda Kanova pobjeda. Može se ponoviti niz primedbi koje je njegov protivnik iz redova konzervativaca uputio na njegov račun, i to legitimno, tokom kampanje. Kan je u septembru 2004. imao sastanak sa islamskim radikalima pod pokroviteljstvom propalestinske organizacije “Prijatelji džamije Al Aksa”. Na iranskoj televiziji je dao intervju 2009. u kojem je britanske umjerene muslimane uporedio sa snishodljivim crncima.

Takođe se pričalo o njegovim kontaktima sa osobama sumnjivog karaktera. Jedan od njih- Jaser al Siri – je Egipćanin koji je dao izjavu o “časnoj smrti” Osame bin Ladena, između ostalih bisera. Jedan drugi- Sadžil Abu Ibrahim- je džihadski ekstremista koji je najverovatnije obučavao ostale u jednom kampu u Pakistanu. A Jusuf al Karadavi je teolog čije je sjedište u Kataru i propovednik Al Džazire, koji je povezan s najradikalnijim krilom Islamske države.

Sadik Kan 3Još jedan način da se sagleda Sadik Kan i izbor jeste oslušnuti šta stalno govori, reagujući na optužbe za prikriveni ekstremizam. Objasnio je da ne znate uvijek unapred s kim ćete učestvovati u debati. Intervju na iranskoj televiziji je greška. Muslimani koji su povređeni njegovom aluzijom u tom intervjuu na poniznog crnog roba iz romana Harijet Bičer Stou iz ere američkog građanskog rata neka prihvate njegovo najdublje izvinjenje. Što se tiče Al Karadavija, svi, ma kako loši bili, imaju pravo na zakonitu odbranu, a njihov odnos je uvijek bio odnos advokata i klijenata.

Istinito? Pogrešno?

Da li je izbor Sadik Kan, prvi musliman za gradonačelnika evropskog glavnog grada vrijedno, ako ne mise (kako je Henri IV rekao za Pariz i njegovo preobraćanje u rimokatoličanstvo), onda bar prilagođavanja životnim činjenicama?

Teško je reći, ali Sadik Kan definitivno istrajava u takvim tvrdnjama. Činjenica da se tako nedvosmisleno distancira od istog onog islamističkog pokreta s kojim je s vremena na vrijeme sarađivao predstavlja u najgorem slučaju priznanje koje porok daje vrlini. U najboljem je ograđivanje čovjeka kakav je postao od čoveka kakav je nekada bio, čovjeka koji više ne pokazuje nikakav znak da je zadovoljan svojom mutnom prošlošću.

Sadik Kan 4Sadik Kan, što je sigurno, što je treći način sagledavanja ovog pitanja, jeste to da Kan, iako održava potencijalno opasne kontakte, istovremeno je imao čvrst stav prema principu da je islam kompatabilan sa sekularnom vladom. Za Evropu je to neophodan princip. Štaviše, nikada se nije premišljao u vezi s važnim pitanjima zakonske i praktične ravnopravnosti za žene ili u vezi sa izražavanjem ožalošćenosti zbog sve većeg broja nikaba i hidžaba koji se sada mogu videti na ulicama Londona- a koji sprečavaju ljude, ukazuje on, da govore licem u lice.

Inače, Kanov stav kojim favorizuje gej brakove donio mu je fatvu za razrešenje od zastrašujućeg glavnog imama džamije Bradford. Moglo bi da se kaže da se ništa manje ne bi moglo očekivati od laburističkog lidera sa svjetlom budućnošću u zemlji Čerčila. Ali mora tako da se i nastavi i mora se priznati da Kan nije popustio kada je riječ o ovim pitanjima prostom komunitarijanizmu koji je uobičajen sa obje strane Lamanša.

Sadik Kan 5Kan je takođe među onim laburistima koji ima najuzvišeniji stav uprkos talasu antisemitizma koji je zahvatio njihovu partiju. Nekadašnji poslanik iz redova laburista žigosao je “nos” britanskih Jevreja preko društvenih mreža. Aktuelni poslanik predložio je da se Izrael premjesti u SAD. Harizmatični Ken Livingston, prvi gradonačelnik Londona imenovan na izborima i jedan od Kanovih prethodnika, uporedio je cionizam s nacizmom. A Džeremi Korbin, lider partije, odbio je u debati s premijerom Dejvidom Kameronom da se distancira od svojih “prijatelja” iz Hezbolaha i Hamasa.

Proteklih nekoliko nedelja je izgledalo kao takmičenje u kojem treba da se vidi ko će ići najdalje na putu “islamskog ljevičarstva”, koje predstavlja, avaj, snažnu tendenciju u okvirima evropske ljevice, a naročito među britanskim laburistima.

Sadik Kan 6Uprkos tom britanskom socijalizmu budala, koji neki predstavljaju kao neuvredljivu podršku za potlačene ovog svjeta u Palestini. Sadik Kan nema problem da zagovara jaku osudu. Njegov stav je bio očigledan u njegovoj tvrdnji od nedelje 8. maja da će njegov prvi potez kao gradonačelnika biti da oda počast, zajedno sa glavnim rabinom Londona i izraelskim ambasadorom u Britaniji, sjećanju na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti.

Sve ovo govori da iako, naravno, moramo i dalje da budemo oprezni, izbor Kana može i treba da se shvati kao jasna pobjeda prosvećenog islama nad neprosvećenim, nazadnim i netolerantnim islamom. Prognoza Mišela Uelbeka u njegovom poslednjem romanu “Pokoravanje” da će Francuska 2022. izabrati predsjednika iz redova Islamske partije je preinačena. Ono čega smo svjedoci sa izborom Sadika Kana nije pokoravanje demokratije islamu, već islama demokratiji. Ta demokratija- britanska demokratija- treba da bude ponosna ne samo na to što je pozdravila islam, već i na to što je pomogla njegovu reformu.

Sadik Kan 7

http://ibalkan.net

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net