Recent Posts

Turska za BiH može biti most za izvoz u Aziju

Turska 1SARAJEVO– 22. maj 2016. godine, nedelja- 22. 05. 2016- 08 : 59h Turska je danas u pravom smislu za Bosnu i Hercegovini a tako može biti most je za “daljni izvoz u Aziju”. Ovo je poručeno na prijemu u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, povodom prve godišnjice od osnivanja Tursko- bosanskog udruženja privrednika.

Prijemu je prisustvovao Savjetnik kao uponomećeni predsjednik Turske Ređžep Tajip Erdogana i bivši ministar kulture i turizma u Vladi Republike Turske Yalcin Topcu, koji je pozdravio sve prisutne. Prijemu su također prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti iz BiH, brojni poduzetnici i drugi gosti.

Predsjednik ovog udruženja Abdurraman Uvak kazao je kako je od osnovnih ciljeva osnivanja ovog udruženja u BiH bio poboljšanje saradnje po pitanju ekonomskih odnosa Turska i BiH.

Turska u pravom smislu za Bosnu i Hercegovini može biti most za daljni izvoz u Aziju, poručeno je na prijemu u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, povodom prve godišnjice od osnivanja Tursko-bosanskog udruženja privrednika ( Kemal Zorlak - Anadolu Agency )

“Pored činjenice da mnogo uvozimo iz Turske, ono što mi želimo jeste da se iz BiH sve više izvozi prema Turskoj, a i prema Evropskoj uniji (UN). Vodimo računa o tome da u narednom periodu u BiH dovodimo investitore iz oblasti proizvodnje, a ne iz oblasti trgovine”, kazao je Uvek.

Dodao je kako će s tim u vezi već u septembru ili oktorbu ove godine grupa od oko 60 poduzetnika iz BiH posjetiti Ankari, a tom prilikom će se razgovarati o jačanju ekonomskih odnosa i povećanju obima poslovanja između dvije zemlje.

Turska 3Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istakao kako je imao priliku razgovarati s predstavnicima ovog udruženja.

Kako je kazao, udruženje nastoji s jedne strane da se poveže na komorski sistem BiH, ali i s druge strane na komorski sistem Turske, i tek tada će ono zapravo biti most između dvije zemlje.

Kada je u pitanju trenutna trgovinska razmjena, Jasarspahić je naglasio kako je ona najrazvijenija u prehrambenim proizvodima. Ipak, istakao je kako očekuje da bi u narednom periodu moglo doči do jačanja saradnje u metalo preradi, obzirom da je to sektor koji je dosta razvijen u Turskoj.

“Kada govorimo o saradnji s nekom zemljom, mnogi od nas očekuju šta će neko uložiti u BiH, no tu se ipak zaboravlja koliko je BiH malo kao tržište, sa oko 3,5 miliona stanovnika. Upravo zbog toga pokušavamo da pomognemo našim privrednicima, da pronađemo partnera u Turskoj za svaku pojedinačnu firmu, jer Turska u pravom smislu može biti most za daljni izvoz u Aziju”, poručio je Jašarspahić.

Turska 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net