Recent Posts

Antalija, festival skulptura od pijeska

Antalıja 1Antalija– 22. maj 2016. godine, nedelja- 22. 05. 2016- 12 : 59h Antalija je od jučer centar zanimljivog festivala u kojoj je počeo 10. Međunarodni festival skulptura od pijeska.Tema ovogodišnjeg festivala je “14 svjetskih čuda i mitologija”.

Antalija na čijoj je plaži Lara stiglo 26 umjetnika iz 12 zemalja predstavilo je više od 100 skulptura izrađenih od više od deset tona pijeska.

Na izložbi su predstavljene i skulpture sedam svjetskih čuda izabranih od strane UNESCO-a.

Posjetioci mogu vidjeti Coloseum, antički grad Petru, Kineski zid, Machu Picchu, kao i skulpture božanstava različitih mitologija.

Antalıja 2Direktor festivala Cem Karaca za regionalni portal http://ibalkan.netje kazao kako je ovo jedan od najvećih i najstarijih festivala skulptura od pijeska na svijetu koji se sada već tradicionalno održava.

“Građani i turisti imaju priliku da se susretnu s vrlo kvalitetnom aktivnošću u zabavnoj sredini. Mogu vidjeti divovske skulpture napravljene od pijeska pomiješanog s vodom”, istakao je Karaca i dodao kako su odlučili da izložba bude otvorena 12 mjeseci.

Karaca je naglasio kako na svijetu nema nijedna druga izložba skulptura od pijeska koje se mogu posjetiti 12 mjeseci.

Antalıja 3“Prije bi skulpture trajale 2-3 mjeseca, ali su umjetnici posljednjih godina razvili tehniku kojom će se izrađivati skulpture koje će biti otpornije na vremenske uslove. Nije mali broj posjetilaca koji noseći kišobrane dolaze da bi posjetili izložbu tokom kišnih dana”, rekao je Karaca.

Na Festivalu će biti napravljeno više od 100 skulptura od pijeska i to ličnosti koje su ostavile svoj trag u historiji. Riječ je o skulpturama Atile Hunskog, Odina, Halid Bin Velida, Ričarda Lavljeg Srca i Saladina. Pored historijskih ličnosti od pijeska su napravljene i mnoge poznate građevine, među kojima se ističe Tadž Mahal i džamija Kubetus-sahra u Jerusalimu.

Antalıja 4Na Festivalu će da učestvuje oko 25 vajara iz 12 zemalja. Proizvod hiljada radnih sati je više od 100 dijela napravljenih u pijesku.

Slični događaji postoje u Portugalu, Nemačkoj i Belgiji i traju od jednog do šest mjeseci, ali nijedan ne traje 11 kao ovaj u Antaliji.

Prošle godine je Festival posetilo 150.000 turista, dok je ove taj broj povećan na 200.000. Očekuje se da će do kraja Festivala broj posetilaca biti povećan za još 50.000.

Pored toga, posjetioci mogu pogledati i dokumentarni film koji govori o načinu i tehnici pravljenja skulptura.

Međunarodni festival pješčanih skulptura u Antaliji, koji se tradicionalno održava u novembru, ove godine, zbog velikog intersovanja, važi za festival sa najdužim trajanjem (Mustafa Çiftçi - Anadolu Ajansı)

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net