Recent Posts

AK partija bira novog predsjednika i budućeg premijera Turske

AK 1ANKARA– 22. maj 2016. godine, nedelja- 22. 05. 2016- 08 : 59h AK partija bira novog predsjednika i budućeg premijera Turske. AK Stranka pravde i razvoja u Turskoj bi trebala dobiti novog predsjednika. Otkako je došla na vlast 2002. godine, AKP je pobjeđivala na svim izborima. Dok jedni govore da je zemlji donijela prosperitet i slobode, drugi je kritiziraju zbog potkopavanja sekularizma, a njenog osnivača optužuju za autoritarizam.
 
Mnogi su nemogućim smatrali oporavak turske ekonomije, ali ta je zemlja samo u 2014. otvorila milion novih radnih mjesta. Od 2002. kada je AK partija došla na vlast izvoz je porastao za četiri, a strana ulaganja za 11 puta. Skoro četiri puta povećan je nacionalni dohodak.
 
Paralelno se ulagalo u infrastrukturne projekte vrijedne milijarde eura, a 2013. Turska je otplatila i posljednji dug MMF-u.
 
AK 2„Određene građanske i vjerske slobode i ekonomski rast su glavni aduti koje AK partija ističe u svom programu, ali posljednjih godina sve glasnije su zamjerke i protesti, poput okupljanja gdje se kritizira rad vladajuće stranke”, piše u izvještaju reportera regionalnog portala http://ibalkan.net pred početak samok Kongresa AKP stranke u Ankari.
Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AKP) i glasnogovornik stranke Omer Celik saopćio je danas u Ankari da je kandidat za stranačkog predsjednika na predstojećem vanrednom kongresu Binali Yildirim, aktuelni ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske.
Yildirim je ušao u politiku prije 15 godina i suosnivač je AK Partije.
Trenutno je na dužnosti ministra saobraćaja, pomorstva i komunikacija, u četvrtom mandatu.

AK 4Za to vrijeme, Turska je izgradila veći dio brze željeznice, koja je povezala nekoliko centara sa glavnim gradom Turske.

Kao član AK Partije u posljednjih četrnaest godina bio je zastupnik u nekoliko pokrajinskih parlamenata.

Na lokalnim izborima prije dvije godine izgubio je trku za gradonačelnika Izmira.

Prije ulaska u politiku, bio je na dužnosti generalnog direktora firme za brzi trajektni prevoz u Istanbulu, u vrijeme kada je sadašnji turski predsjednik bio gradonačelnik tog grada.

“Svi treba da znaju da je AKP, partija jednog puta, borbe. To je stranka izgradnje budućnosti naroda. Stranka koja štiteći, čuvajući prošlost odvažno korača ka budućnosti. Zato mogu kazati da ćemo u saradnji sa svim našim kolegama, uključujući našeg vođu, osnivača stranke, nastaviti ka cilju koji pred sobom ima nova Turska”, rekao je Yildirim.
AK 5Kandidat za predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partije) Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari da je AK Partija, stranka izgradnje budućnosti naroda, stranka koja štiteći prošlost odvažno korača ka budućnosti. Turski ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija tražit će podršku stranačkih kolega na kongresu danas u Ankari.

Ističući kako stranački kongresi predstavljaju praznik demokracije Yildirim je kazao kako se AK Partija od drugih stranaka razlikuje i po tome što njeni kongresi nisu poligoni za svađe i razilaženja već skupovi na kojima se jača zajedništvo i bratstvo. Izrazio je apsolutno uvjerenje da će tako biti i u nedjelju i da će snažniji nastaviti započeti put progresa.

Kongres AK Partije će biti održan u nedjelju, 22. maja.

AK PARTI OLAGAN BUYUK KONGRESI ANKARA ARENA SPOR SALONU NUNDA YAPILDI. KONGREYE BASBAKAN AHMET DAVUTOGLU TEK ADAY OLARAK KATILDI, PARTILILERINI SELAMLADI. (FOTO: UMIT KOZAN/DHA)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net