Recent Posts

Završena gradnja minareta ljubljanske džamije

džamije 1LJUBLJANA– 21. maj 2016. godine subota- 21. 05. 2016- 09 : 59h Predhodnog dana je završena gradnja minareta ljubljanske džamije. Radnici na izgradnji Islamskog centra u Ljubljani ovih dana završavaju postavljanje vrha koji predstavlja krov oko 40 metara visokog minareta džamije koja će se nalaziti u okviru centra.

Prva faza izgradnje džamije u Ljubljani postepeno se bliži kraju, okončana gradnja minareta visokog 40 metara. Džamija bi trebala biti završena 2017. godine

Slovenska informativna agencija STA podsjeća da su radovi započeli prošle godine, a prema muftiji Nedžadu Grabusu formalno otvaranje planirano je na jesen 2017. godine, prenosi regionalni portal http://ibalkan.net

Slovenačka ili džamija u Ljubljani neće koristiti samo za molitve, već i kao obrazovni i kulturni centar, a imat će i teretanu i restoran čija je izgradnja skoro završena.

džamije 2Slijedi izgradnja kupole džamije čije će kube biti dugo 24 metra.

Procijenjeno je da je vrijednost projekta 35 miliona eura, od čega Katar kao najveći donator prilaže 15 miliona eura.

Kamen temeljac za izgradnju džamije i Islamskog centra u Ljubljani postavljen je 14. septembra 2013. godine.

Ideja o gradnji džamije u Ljubljani je stara četrdesetak godina, ali je zamah dobila dolaskom ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Izgradnja džamije u Ljubljani trebala bi biti završena do septembra, ali će svi radovi na Islamskom centru biti okončani tek u oktobru naredne godine.

džamije 3Ljubljanski muftija Nedžad Grabus je prilikom nedavne posjete gradonačelnika Ljubljane i Zagreba Zorana Jankovića i Milana Bandića kazao kako su se u Islamskoj zajednici Slovenije nadali da će radovi na ljubljanskoj džamiji biti završeni prije, do jula, ali su se javile određene poteškoće, što je usporilo cijelu izgradnju. Za zatvaranje drugog dijela finansijske konstrukcije u Islamskoj zajednici nadaju se pomoći donatora iz Katara.

Džamija koja će moći da primi oko hiljadu vjernika nalazit će se u okviru Islamskog centra koji će raspolagati sportskom dvoranom, prostorijama za obrazovanje, parkiralištem, restoranom i amfiteatrom.

Predhodno je u septembru 2013. godine svečano je postavljen kamen temeljac za ljubljansku džamiju.

džamije 4

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net