Recent Posts

Turska danas slavi Dan mladih i sporta

Turska 1ISTANBUL 19. maj 2016. godine četvrtak- 19. 05. 2016- 08 : 39h Turska danas slavi Dan mladih i sporta. Dan sjećanja na Atatürka, dan mladih i sporta. Danas se u Turskoj proslavlja jedan od najvećih praznika. Ovaj veliki praznik posebno proslavljaju mladi i omladina, univerzitetskog i školskog uzrasta. Prilikom proslave prilikom čega se na manifestacijama koje su pripremili učitelji, profesori i sastaju se sa  i roditeljima i uz pjesme i igre proslavljaju ovaj veliki dan.

Nizom manifestacija Turska danas obilježava nacionalni praznik Dan mladih i sporta, a predsjednik Republike Redžep Tajip Erdogan će u povodu tog praznika prirediti prijem za predstavnike mladih.

Turska 2Sličan prijem mladima iz 81 regije Turske upriličiće i šef turske vlade Ahmet Davutoglu.

U Ankari je turski ministar za mlade i sport Akif Cagatay Kilic sa delegacijom položio vijenac ispred Anitkabira, mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske i njenog prvog predsjednika.

Minutom šutnje odana je počast osnivaču moderne Turske, a nakon intoniranja državne himne upisali su se u knjigu utisaka.

Turska 3Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Turske. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan u Turskoj.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama u Republici Turskoj, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.

Dan omladine i sporta je nacionalni praznik Republike Turske koji se proslavlja 19. maja u znak sjećanja na Mustafu Kemal-pašu Ataturka. On je 19. maja 1919. pokrenuo ustanak za nezavisnost Turske i poslije tri godine rata s Grčkom izborio se za granice savremene Republike Turske.

Turska 4“Datum 19. maj smatra se danom kada je Turska sa savremenim vrijednostima zauzela svoje mjesto u porodici modernih država.

Danas se u Turskoj proslavlja jedan od najvećih praznika

1. januar – Nova godina (Yılbaşı)
23. april – Dan dece (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1. maj – Praznik rada (Emek ve Dayanışma Günü)
19. maj – Dan nezavisnosti, omladine i sporta (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30. avgust – Dan pobede (Zafer Bayramı)
29. oktobar – Dan republike (Cumhuriyet Bayramı)

Verski i državni praznici sa pokretnim datumom:

Ramazan bajram (Ramazan Bayramı) i Kurban bajram (Kurban Bayramı)
Turska 5

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net