Recent Posts

Pregled strane štampe 18.05.2016

Pregled 1ISTANBUL 18. maj 2016. godine srijeda- 18. 05. 2016- 12 : 39h Pregled pisanja strane štampe za danas 18. 05. 2016. Azerbejdžanska novinska agencija Trend New Agency u vijesti pod naslovom ¨Nećemo pokleknuti pred bilo kakvim nametanjem¨ prenosi da je ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu kazao da pritisak EU u vezi izmjene Zakona o teroru ustvari znači ¨pružanje podrške teroru¨ i dodao:

¨Nećemo dozvoliti da se ovo dogodi. Nećemo pokleknuti pred bilo kakvim nametanjem¨.

Pregled 2Čavušoglu se u Beču, nakon sastanka ministara vanjskih poslova koji su zasjedali na panelu o Libiji, sastao sa predstavnicima turskih nevladinih organizacija i biznismenima na večeri. Čavušoglu je pozvao EU, koja jako dobro poznaje dvojne standarde, da bude iskrena, dodavši da je EU neke zemlje primila u svoje članstvo a da pri tom nisu ispunili sve kriterije. Rekavši da EU bez Turske ne može biti globalna sila i da ne može riješiti ekonomske probleme, Čavušoglu je kazao:

¨Sa EU ćemo razgovarati o bezviznom režimu. Definisat ćemo mapu puta i svi trebaju ispoštovati data obećanja¨.

Pregled 3Gruzijski list Pirvelinews u vijesti pod naslovom ¨Susret Khidašeli – Yilmaz¨ prenosi da je gruzijski ministar odbrane Tina Khidašeli nakon susreta sa turskim kolegom Ismetom Yilmazom izjavio da Turska bezuslovno podržava članstvo Gruzije u NATO. Tina Khidašeli se sa turskim ministrom odbrane Ismetom Yilmazom sastao u azerbejdžanskom gradu Gebele u kongresnom centru Haydar Aliyev. Nakon susreta gruzijski ministar je izjavio:

Pregled 4¨Sa turskim kolegom sam razgovarao o sastanku ministara odbrane NATO koji će se uskoro održati. Turska je zemlja koja bezuslovno podržava integraciju Gruzije u NATO. Razgovarali smo i o pojednostavljivanju komunikacijskih kanala kako bi se što efikasnije i brže razmjenjivale informacije. Siguran sam da ćemo do kraja ove godine u Gruziji ugostiti turskog ministra¨.

Njemački DW u vijesti pod naslovom ¨Sporazum o postizanju opsežnog primirja na Planinskom Karabahu¨ prenosi da su se azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev i armenski predsjednik Serž Sarkisjan sastali u Beču. Lideri su se susreli uz posredništvo SAD, Rusije i Francuske i dogovorili da prošire sporazum o primirju. Postignut je dogovor da se sporazum kontroliše od strane OEBS-a.

Pregled 5

Britanski BBC u vijesti pod naslovom ¨Angelina Joli pohvalila politiku Turske koju vodi prema izbjeglicama¨ prenosi da je holivudska zvijezda Angelina Joli izjavila da je Turska jedna od rijetkih zemalja koja je nesebično pokazala požrtvovanje prema izbjeglicama. Ambasadorka dobre volje Angelina Joli je kazala da je Evropa samo jedan mali dio globalnog problema zvanog ¨izbjeglička kriza¨. U svom govoru Joli je uputila pohvale Turskoj, Pakistanu, Libanu, Iranu, Etiopiji i Jordanu dodavši:

¨Mi zapadnjaci, niti smo u vrtlogu izbjegličke krize, niti smo pokazali požrtvovanost¨.

Pregled 6

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net