Recent Posts

Velika gumena patka stigla u kineski Macau

patka 1ISTANBUL 17. maj 2016. godine subota- 17. 05. 2016- 07: 39h- Velika gumena patka stigla u kineski Macau. U kinesku regiju Macau, koja leži na obali Južnog kineskog mora, na radost tamošnjih stanovnika, danas je uplovila planetarno popularna velika gumena žuta patka.

Atrakcija koju je 2007. godine načinio holandski umjetnik Florentijn Hofman, na obalu je privukla mnogobrojne građane i turiste svih dobi i uzrasta koji su fotografisali najveću gumenu patku na svijetu.

Patka je nastala kao replika gumenih patkica kojima se igraju djeca za vrijeme kupanja, a njena visina iznosi 18 metara.

patka 2Velika gumena patka, umjetnička instalacija koja će u Makau biti izložena do kraja maja, gostovala je brojnim metropolama širom svijeta među kojima su New York, Hong Kong, Osaka, Sao Paulo, Sydney, Baku, Amsterdam, Lommel i drugi.

“Gumena slatka patka ne poznaje granice, ne diskriminiše ljude i ne nosi nikakvu političku poruku. Mekana je, prijateljska i prikladna je za sve uzraste”, izjavio je jednom prilikom umjetnik Hofman.

patka 3Makao je jedan od dva specijalna administrativna regiona Narodne Republike Kine. Leži na zapadnoj strani delte rijeke Pearl, dok je na drugoj strani Hong Kong koji je udaljen 64 km. Na sjeveru se graniči sa kineskom provincijom Guangdong, a na jugu izlazi na Južno kinesko more. 1557. godine.

Makao je iznajmljen Portugalu kao trgovačka luka od strane dinastije Ming. Portugalci su upravljali gradom pod kineskom vlašću i suverenitetom sve do 1887. godine, kada je Makao i zvanično postao portugalska kolonija. Makao se brzo razvijao kao veliki trgovački centar, najviše iz razloga jer je kineskim trgovcima bilo zabranjeno da napuštaju Kinu.

patka 4Portugalci su dobro iskoristili tu priliku i radili su kao njihovi agenti uzimajući njihovu robu i mjenjajući je za pamuk i tekstil. U 16.vijeku su Portugalci bili posrednici u trgovini između Kine i Japana. Pored trgovine, Makao je postao i centar hrišćanstva u Aziji.

Sa portugalskim brodovima, pored trgovaca, često su dolazili i razni misionari i sveštenici koji su širili hrišćanstvo na ovim teritorijama. Jedan od najpoznatijih je bio Francis Xavier, misionar s kojim sam se već sreo u Malaki. Nakon što su Britanci potpisali sličan ugovor sa Kinom u vezi predaje Hong Konga, i Portugal je uradio istu stvar.

patka 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net