Recent Posts

Danas promjenljivo oblačno s kišom, temperatura do 16 stepeni

Danas 1SARAJEVO 17. maj 2016. godine subota- 17. 05. 2016- 06: 39h Danas promjenljivo oblačno s kišom, temperatura do 16 stepen. Danas na visokim planinama moguć je kratkotrajan snijeeg. Prije podne na sjeverozapadu BiH, a poslije podne i uveče i u ostalim krajevima očekuje se prestanak padavina i dijelimično razvedravanje.

Danas će biti najniža temperatura od šest do 12, a najviša od 10 do 16 stepeni.

U Sarajevu će takođe biti hladnije vrijeme, prije podne moguća slaba kiša, a duvaće slab do umijeren vijetar. Najniža temperatura biće oko osam, a najviša oko 14 stepeni.

Danas 2U periodu od 17.05. – 18.05.2016. godine, na prostoru Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrjeme sa kišom i pljuskovima. Intezivnije padavine praćene grmljavinom u Bosni očekuju se u četvrtak i subotu, a na području Hercegovine u četvrtak, petak i za dane vikenda. U utorak i srijedu minimalne temperature zraka kretat će se između 6 i 12 u Bosni a na jugu Hercegovine do 15 stepeni. Najveće dnevne temperature kretat će se od 18 do 24 stepeni. Od četvrtka (12.05.) uslijedit će pad temperature zraka. Jutarnje temperature kretat će se između 5 i 10 stepeni a najviše dnevne od 9 do 20 stepeni. Prema sinoptičkim kartama od utorka sljedeće sedmice (17.05.) očekuje se kratkotrajna stabilizacija vremena i lagani rast maksimalne temperature zraka. Jače naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima moguće je u petak i subotu (20.i 21.05.). Jutarnje temperature u ovom periodu kretat će se od 5 do 11 u Bosni do 14 stepeni u Hercegovini, a najviše dnevne od 18 do 25 stepeni.
Danas 3Biometeorološka prognoza
 
utorak 17.05.2016.
Usljed nestabilnog i prohladnog vremena, biometeorološke prilike i dalje su nepovoljne. Pri tome će u unutrašnjosti biti osjetno svježije, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju. Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima. Sa približavanjem noći opšta slika će se djelimično popraviti u većem dijelu zemlje, uglavnom zbog postepenog prestanka padavina.
 
srijeda, 18.05.2016.
Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati, stoga će u drugom dijelu dana biti ugodnije, ponajviše zbog stabilizacije vremena. Neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba. Hroničnim bolesnicima savjetujemo da se suzdrže od jačih aktivnosti i umanje boravak na otvorenom, naročito u jutarnjim satima.
 
Stanje na putevima
 
Danas 4Danas zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Tarčin zbog radova na redovnom održavanju, kroz tunele “Vis”, “25.novembar” i “Grab” saobraća se jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno. Ovaj režim saobraćaja potrajat će večeras do ponoći. Na istoj dionici A-1 (u mjestu Treševine) u toku su radovi na sanaciji klizišta. Molimo vozače da na pomenutim lokacijama autoputa znatno smanje brzinu i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju. Na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16. Kraći zastoji u odvijanju saobraćaja mogući su i na dionicama: Bugojno-Kupres, Kiseljak-Busovača, Kladanj-Olovo, Ustikolina-Goražde, Čapljina-Doljani i Ključ-Sanski Most. Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Gorica-Vinjani Donji zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza do 01.06. saobraća se usporeno, tako da se preporučuje korištenje drugih graničnih prelaza.
Danas 5

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net