Recent Posts

AFB KOLUMNA- Rastibulidžizovane klejbezabule

AFB KOLUMNA- Rastibulidžizovane klejbezabule

AFB KOLUMNAPred Begovom džamijom vidjeh Salkana, jarana „iz prošlog života“. Uvijek nasmijan, vedar, spreman na šalu, treniran da „zavuče“ i sebi i drugima. Još uvijek se pamti ona njegova, legendarna- „Jedino se neću šaliti na svojoj dženazi“. Njemu je sve vic ili u znaku vica. Uvijek je izvrtao riječi i dodavao samo njemu znane fore. Sarajlije su to znale i njima nije mogao prodati štos ali ko bi sa strane došao „najebo je ko žuti“ dok bi skont*o, ako bi ikako i skont*o sta bi Salkan rekao. Bio je u društvu bračnog para iz Hrvatske. Kod njih ljetuje godinama pa ih pozvao da „proljetuju“ kod njega.

Čim me je vidio odmah je prosuo foru:“Jesil majke ti gulio kod Save preksinoć?“. Jesam ingliro sinoć dok sam pis*o laps- odgovorih mu smijući se budali.

Jebi se- kroz zube odgovori dok me upoznavao sa prijateljima.

Odvedoh ih kod mog Čenge u „Miris dunja“. I dok nam Ado donosi piće Salkanov jaran me upita- „Čujem da ste novinar. Kako vi reagujete na izjavu Šešelja da će doći u Sarajevo? U Hrvatskoj mu je zabranjen ulazak ali vaši političari šute, ne znam zašto se niko ne oglasi osim naroda.

Gledam ga i mislim da li da mu kažem da je izjava prvog noža radikala prepoznatljiva provokacija koja nema realnosti. Gledam ga i mislim da li da mu kažem da izjava vojvode Voje ima i jačinu i pozadinu kao i šutnja bh javnosti. Sve je to halucinacija, i u Bosni i u regiji. Izbori su farsa, parlament je privid, država paravan za one…koji znaju…

A narod? Narod je hrana za demone koje biramo.

Gledam ga i mislim da li da mu kažem da vojvoda nije odustao od svoje ideje i da bi ponovo i rado gazio bosansko krvavo blato.

Otišao sam sa druge strane pristojnosti i još uvijek šutim. Devijantne pojave u Bosni su realnost.

Gledam ga i mislim da li da mu kažem da neće razumijeti bilo šta da mu kažem i da mu mozak neće svariti ako mu počnem kazivati razliku izmedju konačnosti i beskonačnosti.

Čuo sam da glasno pišete o onome o čemu drugi glasno šute- nastavi Salkanov jaran svoj monolog.

Gledam ga i mislim da li da mu kažem-jarane, ti si gost mog jarana i mog grada. Uživaj u svemu, zašto sad politika jebem joj politiku, kad su sve drkadžije oko nas i vas.

Pišem, tačno je to ali ne znam više ni ko to čita i zbog čega pišem kada su u modi šinteri novinarstva a ja sam za njih i previše mentalno atraktivan i nisam podoban.

Naknadno pametni, savijene kičme i oteklih usana od nosenja sefova i ljubljenja „zadnje rupe na svirali“ skontaše da sam im dušman.

Retencija istine na granici je u modi. Carina skupa.

Gledam ga i mislim da li da mu kažem da moja zemlja još nije u EU i da kod nas policija traži ono što joj nije dozvoljeno, al ipak traži. Izbori su čudo.

Tresla se gora, rodio se miš.

Gledam ga i mislim da li da mu kažem- popusti me malo Tuđmana ti, mi još tražimo nestale, snovi su nam krvavi a za tebe je Paja Patak još uvijek živ.

Prošla su vremena kad su naši očevi vikali- Trst je naš. Mirni ste kao i svaki čovjek koji svoj posao dobro radi i zna da je dobro to što radi.- reče mi a Salkan se nasmija mojoj grimasi.

A ja ko beduin bez kamile u njegovom društvu.

Šta da mu pričam kad ništa shvatiti neće?

Pusti to, druže- reče mu Salkan- Bega je nervozan malo zbog „Želje“, tek su peti na tabeli.

Hajmo na rastibulidžizovane klejbezabule- rekoh Salkanu a on se zagrcnu od smijeha gledajući u svoje prijatelje i njihov „teleći pogled“ šuteći na njihovo pitanje-jel to neko bosansko jelo?

Sitna kiša spustala se na moj grad. Sitne duše su u toplim kabinetima, gazije na mezarjima, smireni u bogomoljma…

Ponekad pomislim da je Salkan u pravu. Život na dunjaluku možda i jeste vic. Dobar vic.

Kako kome…

Ekskluzivno za portal iBalkan.net  piše  Admir F BEGANOVIĆ

AFB KOLUMNA 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net