Recent Posts

Ulrike Lunaček, Beograd će morati da prizna Kosovo

Ulrike Lunaček 1BRISEL- 13. maj 2016. godine petak- 13. 05. 2016 – 08: 29h Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček, rekla je da nijedna članica Evropske unije (EU) ne bi u članstvo u Evropskoj uniji. Dakle EU je primila državu koja nema jasno definisane granice sa susjedima, poslije iskustva sa Kiprom, primljenim 2004. godine bez jasno definisanih granica.

Ulrike Lunaček je rekla je da ona nije neprijatelj Srbije.

Potom je Lunaček je marginama “Foruma civinog društva – Beograd”, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od rijetkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

Ulrike Lunaček 2“Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja”, rekla je Lunačekova a prenijeli su mediji u regionu.

Ulrike Lunaček je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih.

Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, “zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske “.

“To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susjedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU, bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice”, rekla je Lunačekova.

Ulrike Lunaček 3Na pitanje da li će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU, Lunaček je odgovorila da je istina da to nije formulisano u pravnim tekovinama ili poglavljima za pregovore, ali da će Beograd morati da prizna Kosovo, jer članice ne žele da im se ponovi slučaj Kipra.

“Volim da dolazim u Beograd, poznajem ljude ovde i dolazim ne samo zato što sam izvestilac za Kosovo”, rekla je Ulrike Lunaček novinarima u Mikser hausu u Beogradu, gdje se održava “Beogradski forum civilnog društva”.

Ulrike Lunaček 4Ulrike Lunaček je izjavila da neki tvrde da je njen glas, kada govori o odnosima Srbije i Kosova, samo jedan glas, ali da se mora reći da je to “ugledni glas u Evropskom parlamentu”.

“Nisam ja to izmislila, ali imali smo u nedavnoj historiji slučaj Kipra i to je razlog zašto ne vidim nijednu članicu EU koja bi primila još jednu zemlju bez jasno definisane granice sa susedima”, ponovila je Ulrike Lunaček, uz konstataciju da u Uniji granice ionako ne postoje.

“Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU”, kazala je Lunačekova.

Ona smatra da će se “unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima”.

Ulrike Lunaček 5

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net