Recent Posts

Khan: “Ja ću se zakleti na Kur’an, ja sam musliman”

Khan 2

Sadiq Khan: “Ja ću se zakleti na Kur’an, ja sam musliman”

Laburistički kandidat Sadiq Khan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona sa 57 posto osvojenih glasova, a njegovi postupci su već počeli privlačiti pažnju javnosti.

Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je danas da želi da bude gradonačelnik svim gradjanima Londona, prenijeli su mediji u Istanbulu a potom i regionalni portal ibalkan.net.

Londonskom gradonačelniku nije lako, piše britanski Independent. Rivali su ga tokom kampanje optuživali za navodne veze sa religijskim ekstremizmom.

Kan je danas na ceremoniji u blizini anglikanske katedrale proslavio ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima i rekao da će tokom mandata biti na raspolaganju svim gradjanima britanske prestonice.

U Londonu, koji ima 8,2 miliona stanovnika, živi oko milion muslimana.

Sadik Kan je kao kandidat Laburističke stranke uspio da odnese pobjedu uprkos tvrdnjama konzervativaca da je blizak islamskim ekstremistima.

Vodeći muslimanski članovi Konzervativne stranke osudili su danas napade svojih stranačkih kolega na Kana, bivšeg advokata za ljudska prava koji je rodjen u Londonu kao sin pakistanskog imigranta.

Ipak, izbor Khana za gradonačelnika pokazao je sliku Londona kao tolerantnog i raznovrsnog grada.

Povodom pobjede na izborima u Londonu Britanci su ponovo počeli dijeliti anegdotu koju je Khan ispričao kada je 2015. godine izabran u Krunsko vijeće.

Ta ceremonija podrazumijeva polaganje zakletve na Bibliji pred britanskom kraljicom.

“Sljedećeg dana su me pozvali iz Bakingemske palate i imenovanja u Krunsko vijeće. ‘Trebate položiti zakletvu pred kraljicom, koju verziju Biblije želite?’ Rekao sam: ‘Ja ću se zakleti na Kur’an, ja sam musliman’. ‘Mi nemamo Kur’an, možete li ponijeti svoj’, odgovorili su mi. Tako sam ponio svoj Kur’an. Nakon ceremonije su mi htjeli vratiti Kur’an, a ja sam im rekao: ‘Ne treba, ostavite ga da i drugi mogu polagati zakletvu na njemu’”.

Posljednja rečenica je privukla naročitu pažnju. Za 24 sata, ova objava je podijeljena skoro četiri hiljade puta na Twitteru.

Izvor: Agencije

Khan

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net