Recent Posts

Ljajić, jeftiniji roming

Rasim Ljajić 4ISTANBUL 8. maj 2016. godine 08. 05. 2016 – 21: 19h- Rasim Ljajić, Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija izjavio je danas da će 30. juna početi da se primenjuje sporazum Srbije, Crne Gore, Bosne i Hervegovini i Makedonije o jeftinijem romingu. Slanje SMS poruka, telefoniranje ili prenos podataka na mobilnim telefonima za građane u Regionu koji putuju u Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu od 1. jula biće jeftinije, potvrđeno je u RATEL-u.
Ljajić je za rekao da će u naredne tri godine doći do postepenog snižavanja cene rominga, s obzirom da su one višestruko veće čak i u odnosu na zemlje Evropske unije.

Rasim Ljajić 3On je povodom odluke Upravnog suda Crne Gore da taj sporazum nije u skladu sa interesima tamošnjih operatera rekao da je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore i da su dobili uveravanje da će sporazum stuputi na snagu uprkos odluci tog suda.

Ljajić je kazao da će regulatorn telo Crne Gore doneti novu odluku koja je u skladu sa sporazumom i dodao da će se verovatno operateri žaliti, ali da to neće odložiti primenu sporazuma.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, kaže da se do sada prijavilo više od 60 hotela i objekata zainteresovanih da učestvuju u programu za podsticanje domaćeg turizma.

Rasim Ljajić 2Pad cena rominga između četiri zemlje predviđen je sporazumom koji su ministri telekomunikacija u vladama Crne Gore, BiH, Makedonije i Srbije potpisali u Budvi još krajem septembra 2014. godine.
 
U Regulatornim agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) očekuju, kako kažu, da će se operateri pridržavati propisane dinamike, a sledeće sniženje cena stupa na snagu 1. jula 2016.
 
Povodom nedavnog sniženja cena rominga unutar zemalja EU, poslednjeg pred konačno ukidanje naknada za roming na teritoriji tog bloka, RATEL objašnjava da su Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija kao zemlje kandidati za članstvo, pokrenule zajedničku inicijativu da budu uključene u primenu direktive o romingu.
 
Rasim Ljajić, budući da je odgovor EU bio negativan, zemlje su potpisale sporazum u Budvi. Direktive EU o romingu se primenjuju u 28 zemalja članica i tri zemlje koje nisu članice, Norveškoj, Islandu i Švajcarskoj.
Ekskluzivno za portal ibalkan.net Piše – Foto-  Senko Župljanin
Rasim Ljajić 5

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net