Recent Posts

Ljajić ukida Dinkićeve diplomate i ekonomske ambasadore

Ljajić 1BEOGRAD 6. maj 2016. godine 06. 05. 2016 – 16: 50h Rasim Ljajić ukida sve ekonomske diplomate koje je Mlađan Dinkić 2010. poslao u svijet da lobiraju za srpsku privredu i biće vraćene kući do 1. jula ove godine, saznaje regionalni portal http://ibalkan.net.

Projekat ekonomskih ambasadora čiji je zadatak bio da u Srbiju dovode investitore dijelo je Ministarstva ekonomije iz 2010. kada mu je na čelu bio Mlađan Dinkić.

Dakle ovaj bivši ministar juče nije želio da komentariše gašenje njegovog projekta, za koji se već posle tri godine rada ispostavilo da je pogrešno postavljen. Zanimljivo je da mnoge diplomate nisu bile ekonomisti po struci, već filolozi, psiholozi, filozofi…

Ljajić 2Rasim Ljajić, rezultati ekonomskih diplomata nisu opravdali očekivanja i troškove. Pojedine ekonomske diplomate za šest godina nisu dovele u Srbiju nijednog investitora.

Devetnaest, od ukupno 28 ekonomskih atašea, već je spakovalo kofere, a ostali koji su u svet poslati kao velike nade sigurno će se vratiti kući u narednih 60 dana. Kako saznaje „Blic“, u Vladi nisu zadovoljni njihovim rezultatima, a odlukom da opozove preostale diplomate Srbija će uštedeti i do pola miliona evra godišnje.

Za plate i stanovanje ekonomskih savjetnika u skoro 30 ambasada i konzulata širom Evrope, Azije i Amerike država je isprva trošila više od 1,8 miliona eura godišnje.

Ljajić 3Svakog mjeseca njihove zarade su koštale od 2.601 do 4.618 eura po diplomati, a građani Srbije su im plaćali i stan, prevoz, reprezentaciju, školovanje za decu…  Najskuplji ekonomski ataše koštao nas je i do 6.000 eura mjesečno.

– Podvukli smo crtu i videli da njihovi učinci nisu opravdali novac koji je svake godine ulagan u njih. Prethodnih godina smo ih povlačili djelimično. Vlada je pravila presek jednom godišnje, a sada je odlučeno da projekat ugasimo i da ih sve vratimo u Beograd do 1. jula. Ekonomske diplomate iz Toronta, Stokholma, Praga i Pekinga skoro da nisu uspjele da dovedu nijednu novu kompaniju u Srbiju. Pare smo bacili i u slučaju Mađarske s obzirom na blizinu ove zemlje, a da i ne govorimo o diplomatama poslatim u Sarajevo, Zagreb i Skoplje. Rezultata gotovo da nije bilo ni u Velikoj Britaniji i Češkoj- kaže potpredsjednik Vlade i Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić .

 

Ljajić 5Prošle godine vraćene su diplomate iz Brisela, Stokholma, Bratislave, Atine, Minhena i Tokija. Njihove kolege nastavile su da rade u Rusiji, Italiji, Francuskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Austriji i Nemačkoj.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, u čijem su resoru ekonomske diplomate, rekao je juče za „Blic“ da Srbija od njih nije dobila ono što je očekivala.

– Napravili smo analizu i vidjeli da njihovi rezultati nisu opravdali očekivanja i troškove- ocjenio je Ljajić.

Ekskluzivno za portal ibalkan.net Foto-  Senko Župljanin

Beograd, 19. novembra 2013 - Potpredsednik vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajic izjavio je danas u intervjuu Tanjugu da je tim Srbije koji ce voditi proces po tužbama Srbije i Hrvatske za genocid pred Medunaordnim sudom pravde u Hagu spreman, kao i strategija vodenja procesa, a da su u svrhu jacanja tima angažovani i najbolji medunarodni strucnjaci. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net