Recent Posts

Ostavka Davutoglua

Ostavka Davutoglua 2

Ostavka Davutoglua

ANKARA– Ahmet Davutoglu, potvrdio  je danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumijeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Mediji u Turskoj spekulišu da bi premijer Ahmet Davutoglu mogao objaviti da se povlači s funkcije nakon konvencije njegove vladajuće partije koju je danas hitno sazvao, a kao razlog za ostavku navodi se sve češće neslaganje premijera Davutoglua i predsjednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana. Davutoglu premijer Turske i lider vladajuće Partije pravde i razvoja od 2014. godine, ali da su razlike u stavovima premijera i predjsednika od tada su sve izraženije.

Davutoglu je rekao da se na predstojećem kongresu neće kandidovati za predsjednika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), što automatski po statutu stranke znači da ne može biti ni premijer, jer su te dve funkcije povezane.

Ostavka Davutoglua

„Održaćemo kongres 22. maja”, rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u „sadašnjim okolnostima”.

„Niko nije čuo niti će čuti od mene nijednu riječ protiv našeg predsjednika”, rekao je Davutoglu novinarima.

“Nemam osjećaja neuspjeha ili žaljenja zbog ove odluke. Ostavka nije bila moj izbor, već stvar nužnosti”, kazao je Davutoglu.

Turski mediji su prenijeli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog borbe za prevlast koju vodi s predsjednikom Režepom Tajipom Erdoganom.

List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promjena ustava koje bi dovele do jačanja predsjedničke funkcije.

On je juče izjavio da će radije „pregaziti svoj ego” nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsjednik Erdogan.

Ostavka Davutoglua 5

Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog nasljednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet.

Davutoglu je funkcije premijera i predsjednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsjednika.

Turski mediji pišu da je Davutoglu odlučio da podnese ostavku, nakon što se u proteklih nekoliko mjeseci više puta sukobljavao sa turskim predsjednkom Redžepom Tajipom Ergoganom.

Pozivajući se na nezvanične informacije, turski mediji pišu da je Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema zapadu, a njegova lojalnost predsjedniku dovedena je u pitanje nakon nekoliko inicijativa koje je preduzeo na svoju ruku.

Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsjednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

Davutoglu se protivio zatvaranju akademika i novinara prije sudjenja, i zalagao se za mirovni proces s Kurdima, kojem se Erdogan izrazito protivio. Turski je premijer takođe bio i ključan u sporazumu s EU o zaustavljanju plime izbjeglica.

Ostavka Davutoglua 4

Prvi znak da bi moglo doći do promjene na čelu turske vlade pojavio se na anonimnom blogu ‘Pelican Brief’, za koji se vjeruje da je djelo osoba bliskih Erdoganu. U blogu se Davutoglu optužuje da nedovoljno podržava predsjednički sistem, koji Erdogan priželjkuje.

Analitičari vjeruju da će Davutoglua zamijeniti osoba stopostotno lojalna Erdoganu.

Direktor Turskog istraživačkog programa  pri Vašington institutu Soner Cagaptay, izjavio je za Gardijan da će odlazak Davutoglua biti sledeći korak u ‘bušenju’ tuskih institucija, nakon što je Erdogan već preuzeo kontrolu nad vojskom i parlamentom.

„Pokazuje koliko se moći nalazi u rukama jednog čovjeka, rekao je Cagaptay. Erdogan sad ima više kontrole u svojim rukama od bilo kojeg vladara u istoriji moderne turske demokratije”.

Moguća ostavka Davutoglua dolazi u vrijeme kada se ta država suočava sa nizom previranja i bezbjednosnih prijetnji.

Naime, Turska, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, bila je suočena u posljednje vrijeme s napadima bombaša samoubica povezanih sa Islamskom državom i Kurdima, prenosi…

Ostavka Davutoglua 1

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net