Recent Posts

Manje padavina, ali i dalje apel za oprez

padavine 2SARAJEVO 4. maj 2016. godine 04. 05. 2016 – 06:50h Republički hidrometeorološki zavod BiH u Sarajevu  je saopštio da se od srede očekuje slabljenje intenziteta padavina, ali su one moguće u centralnim i južnim krajevima Balkana.

Do kraja radne sedmice u Bosni i Hercegovini očekuje nas uglavnom oblačno vrijeme sa povremenom kišom dok će nešto sunčanije biti prvog dana vikenda.

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom, a na planinama sa susnježicom i snijegom. Temperatura na Bjelašnici jutros je bila minus dva stepena.

padavine 4Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u srijedu će bit pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima, a temperature će se kretati od 5 do 18 stepeni Celzijusa.

Slično vrijeme očekuje nas i u četvrtak. Nešto manje oblačnosti očekuje se u Hercegovini, a dnevna temperatura iznosit će od 4 do 21 stepeni Celzijusa.

U naredna tri dana u BiH se ne očekuju veće sniježne padavine, a temperatura bi u većini gradova BiH do sredine sedmice trebala lagano rasti. Slab snijeg i promjenjiva naoblaka bit će karakteristika vremena u Bosni i Hercegovini do kraja sedmice. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smijera u Bosni a u Hercegovini preovladavat će bura.

padavine 5Jutarnje temperature zraka u ovom periodu kretat će se između -12 i -6 u Bosni a na jugu zemlje do 0 stepeni. Najviše očekivane dnevne temperature kretat će se od -4 do 2 u Bosni, a u Hercegovini do 6 stepeni. Temperature će do kraja sedmice biti u laganom porastu.

Prema sinoptičkim kartama naredne sedmice pa do kraja prognoziranog perioda u našoj zemlji preovladavat će stabilno vrijeme bez padavina. Jutarnje temperature zraka kretat će se između -8 i -1 u Bosni do 3 u Hercegovini a najviše dnevne između -2 i 8 stepeni.

Pred sami kraj mjeseca maksimalne temperature zrak u Bosni mogle bi da se penju i preko 10 stepeni.

padavine 6Biometeorološka prognoza za naredna tri dana je nepovoljna. Stabilno, ali i vrlo hladno vrijeme, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti, stoga je neophodno reducirati kretanje i posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura, navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U petak će bit umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a tokom dana doći će do povećanja oblačnosti povremeno sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda moguća je i grmljavina. Temperature će se kretati od 4 do 21 stepeni Celzijusa.

Što se tiče vikenda, najavljuje u subotu djelomično sunčano vrijeme, a u nedjelju promjenjivu naoblaku. Hidrološko upozorenje je i dalje izdato za pojedine rijeke za koje je prognoziran umjeren i veći porast vodostaja do srijede.

padavine 3

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net