Recent Posts

Pregled pisanja i vijesti iz turske štampe za 02.05.2016

Pregled 1ISTANBUL 02: 05. 2016– 20 : 57: 55- Pregled pisanja vijesti iz turske štampe za 02.05.2016List. Sabah u vijesti pod naslovom “Miran 1.maj” prenosi da je proslava za 1.maj, Praznik rada održana na Narodnoj pijaci u naselju Bakrkoy. Na proslavi su prisustvovali sindikati, konfederacije i mnogobrojna civilna udruženja. Pošto se nije insistiralo na proslavi praznika na Taksimu, organizacija je prošla bez problema. Proslava na Bakirkoyu je prošla u slavljeničkom duhu. Sindikati Turk-Iš, Hak-Iš i Memur Sen su na svojim mitinzima uputili apel za novi Ustav.

Pregled 2Pregled pisanja lista Hurriyet u vijesti pod naslovom “Kritičnih 48 sati za putovanje Evropom bez vize” prenosi da se došlo do kritičnog perioda povodom jednog od najvećih očekivanja Turske od EU, bezviznog režima. Ankara se trudi da u određenom roku ispuni uslove koje je EU postavila kako bi se uspostavio bezvizni režim za ulazak u teritoriju Šengena. U raportu koji će EU ispostaviti 4.maja kritična su sljedeća 48 sata u kojima bi se trebalo izvjestiti o pozitivnim prijedlozima. Parlament će naporno raditi na ostalim kriterijumima koji trebaju biti ispunjeni.

Pregled 4Pregled pisanja lista Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Pružiće šansu da se PKK odmori, a za to vrijeme će na scenu stupiti ISIL” prenosi da je scenario izvjestan, i zemlje koje koriste organizacije kako bi zauzeli zemlje više i ne kriju svoje planove. Teroristička organizacija PKK je doživjela velike gubitke uslijed odličnosti turske vojske u borbi protiv terora. Na taj način je pokvaren plan globalnih sila. Za to vrijeme intenzivirali su se napadi terorističke organizacije ISIL. Ono što privlači pažnju je sličnost u djelovanju između ove dvije terorističke organizacije. Donosi se zaključak da PKK i ISIL upotpunjavaju međusobne nedostatke.

Pregled 5Pregled pisanja lista Star u vijesti pod naslovom “Sultan Abdulaziz poslije 149 godina opet u Parizu” prenosi da su slike u tehnici ulje na platnu sa motivima osmanskog padišaha sultana Abdulaziza izložene za ljubitelje umjetnosti u Parizu u galeriji Frederic-Moisan. Sultan Abdulaziz koji je prvi od svih osmanskih sultana organizovao putovanje Evropom je prije 149 godina posjetio Pariz i uspostavio vezu sa političkim, socijalnim i kulturnim krugovima te po povratku u Istanbul osnovao umjetničke ateljee po uzoru na one koje je vidio u Parizu.Sljedeća izložba će biti održana u Londonu.

Pregled 6Pregled pisanja lista Haberturk u vijesti pod naslovom “Turska će sa tehnologijom 3D štampača proizvoditi dijelove za F16” prenosi da će Turska poslije SAD, Njemačke i Rusije, uz pomoć metalnog 3D štampača proizvoditi rezervne dijelove. Troškovi će biti smanjeni za 90%. Ovim uređajem će se moći vršiti i popravka orginalnih dijelova. Avioni F16 i mnogo drugo oružje će se moći  popraviti kako bi došlo u svoje prvobitno stanje.

Pregled 7

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net